Ingezonden persbericht


persbericht

.ekwc start vruchtbare samenwerking met Wienerberger

Den Bosch, juli 2005 - Op 12 juli 2005 heeft het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) een hoofdsponsorcontract gesloten met Wienerberger, toonaangevend producent van bakstenen en keramische dakpannen. Het bureau Uniquole uit Den Haag, dat de sponsor- en fondsenwerving voor het .ekwc verzorgt, zorgde voor de inspirerende match tussen .ekwc en Wienerberger. Beide partijen zijn enthousiast over de overeenkomst en overtuigd van een vruchtbare samenwerking op het gebied van keramiek en architectuur in de komende jaren.

.ekwc

Het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) is een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten, begeleid door de medewerkers van het centrum, de artistieke en technische mogelijkheden van keramiek onderzoeken. De opgedane kennis en ervaring wordt zo veel mogelijk verspreid. Doel is het bevorderen van ontwikkeling in de keramische kunst, design en architectuur. Om dit te verwezenlijken stelt het .ekwc jaarlijks aan ca. 45 beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten werk- en woonruimte en een team van gespecialiseerde medewerkers beschikbaar, om gedurende drie maanden aaneengesloten of gefaseerd aan de realisatie van hun eigen plan te werken.

keramiek en architectuur

Het .ekwc werkt in de vorm van thematische projecten samen met het kunstonderwijs, de keramische industrie, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, musea en galeries. De komende jaren staat het project 'Keramiek en Architectuur' centraal. Binnen dit project worden deelprojecten en activiteiten ondernomen om de aandacht te vestigen op het .ekwc als plek waar architecten de toepassingen van keramiek in de architectuur nader kunnen onderzoeken. Materiaal- en vormstudie gaan zij aan zij in het .ekwc, hét expertisecentrum als het gaat om keramiek.

sponsoring

Het .ekwc wordt voor wat betreft haar structurele taken gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor alle overige activiteiten is het .ekwc afhankelijk van incidentele subsidies en sponsoring. Het hoofdsponsorcontract met Wienerberger stelt het centrum in staat verschillende activiteiten, met name op het gebied van architectuur, te kunnen realiseren. Een deel van de sponsoring komt ten goede aan het Wienerberger Research Fund, dat financiële armslag biedt om uitgebreider technisch onderzoek te doen.

wienerberger

Wienerberger produceert wereldwijd natuurlijke en duurzame oplossingen in bakstenen en keramische dakpannen. Met respect voor het milieu en overtuigd van de esthetische waarde van keramische bouwmaterialen. De merken Terca (gevelbakstenen, straatbakstenen, raamdorpels), Koramic (keramische dakpannen) en Porotherm (keramische binnenmuurstenen) vormen een inspiratiebron voor vele architecten. Wienerberger wil méér betekenen voor keramische bouwmaterialen en wil inspireren en adviseren in keramische architectuur. De samenwerking met .ekwc zal hier zeker aan gaan bijdragen.

een vruchtbare samenwerking

De overeenkomst moet de komende jaren uitmonden in een rijk en gevarieerd programma aan activiteiten voor beide partijen. Middels het versturen van een driemaandelijkse nieuwsbrief op posterformaat, worden architecten, ontwerpers, kunstenaars, het bedrijfsleven en het culturele veld op de hoogte gehouden van de actuele zaken. Activiteiten die op stapel staan zijn onder andere een jamsession waarin architecten elkaar uitdagen schetsmodellen van beeldbepalende gebouwen in klei te maken binnen een gestelde tijdspanne, een gezamenlijke presentatie op de BouwRAI, het organiseren van dagtours naar plaatsen die een rol spelen in het keramische bouwproces (daarbij moet worden gedacht aan plekken waar geëxperimenteerd, geproduceerd, geëxposeerd en vooral natuurlijk gebouwd wordt). Natuurlijk krijgen architecten, ontwerpers en kunstenaars en pers volop de mogelijkheid aan de activiteiten deel te nemen.

Informatie over de activiteiten of aanmelden voor de dagtours kan bij Noor Zwinkels, pr en communicatie .ekwc, noor.zwinkels@ekwc.nl of 073 612 4500.