Provincie Utrecht

Van Aanjaagteam naar Coördinatiepunt

19-7-2005 -

Het `Aanjaagteam jongeren- en studentenhuisvesting' is officieel ontbonden. Na twee jaar is met succes aan de opdracht voldaan; verschillende nieuwbouwprojecten zijn versneld en het onderwerp staat op de agenda bij gemeenten. Daarom heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten een vervolg te geven aan het team met de oprichting van het `Coördinatiepunt jongeren- en studentenhuisvesting'.

Het college wil met het instellen van het coördinatiepunt er voor waken dat het opgebouwde netwerk verloren gaat. Voor veel partijen staat het aanjaagteam nu synoniem voor een centraal aanspreekpunt, vraagbaak, informatieverstrekker en procesbegeleider. Deze waarden wil de provincie behouden. Middels het coördinatiepunt. kan de provincie de opgedane ervaring inzetten indien nodig door bijvoorbeeld eenmalig het projectteam bij elkaar te roepen.

Kamertekort
Jongeren- en studentenhuisvesting vormt in de provincie Utrecht een groot probleem. Er is een structureel tekort aan kamers. In mei 2003 besloten Gedeputeerde Staten voor de duur van twee jaar een `aanjaagteam' te formeren. Daarin zaten vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht, de universiteit Utrecht, USF studentenbelangen, de Stichting Sociale Huisvesting Utrecht en de provincie. Het aanjaagteam moest mogelijkheden voor nieuwbouw in kaart brengen en onderzoeken hoe leegstaande panden geschikt te maken zijn voor studentenhuisvesting.

Draaiboek
Het team heeft een draaiboek opgesteld voor het toepasbaar maken van gebouwen als kantoren voor woonruimte voor jongeren en studenten dat in de praktijk is getoetst. De relatief hoge prijzen van kantoorruimtes staan vooralsnog een dergelijke functiewisseling nog in de weg. Bij voormalige verzorgingshuizen bleek dit wel mogelijk. Samen met instellingen in de ouderen- en jeugdzorg en de Stichting Sociale Huisvesting Utrecht is op deze plekken een groot aantal eenheden gerealiseerd.

Na twee jaar `aanjagen' blijft er echter reden tot zorg. Ondanks dat aan de opdracht is voldaan, lag het ambitieniveau van het aanjaagteam hoger. Het wilde gelet op de problemen grotere aantallen kamers realiseren, hetgeen niet is gelukt, onder meer door beperkte financiële middelen.

Laatst gewijzigd op 07/19/2005. Paginabeheer: Hans Buskes