Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: GEMEENTEN NEMEN VOLDOENDE MAATREGELEN BIJ OPENBARE WERKEN

Volgens de VNG nemen gemeenten reeds maatregelen om schade voor bedrijven, als gevolg van openbare werken, te voorkomen. Volgens MKB Nederland ondervinden bedrijven in toenemende mate overlast en schade doordat gemeenten onzorgvuldig zouden omgaan met de planning van en informatie over openbare werken, zo stelt de brancheorganisatie vandaag in een brandbrief. De VNG is van mening dat gemeenten hier niets te verwijten valt. De VNG zal dit aan de orde stellen tijdens in een overleg met MKB- voorman Hermans, dat begin september gepland is.

MKB Nederland stelt een vijftal maatregelen voor. In een korte reactie stelt de VNG het volgende:


1. Gemeenten als goed functionerend centraal aanspreekpunt Helemaal mee eens; gemeenten nemen deze verantwoordelijkheid ook. Het kan voorkomen dat planningen, om welke reden dan ook uitlopen. Gemeenten handelen bij openbare werken vanuit de publieke overwegingen, waarbij de gemeente overlast en schade voor betrokkenen zo veel mogelijk beperkt.


2. Landelijke richtlijn voor beperking van overlast Gemeenten proberen, zoals hierboven reeds gemeld, schade en overlast tot een minimum te beperken. De VNG staat open voor voorbeelden en initiatieven om dit nog verder te verbeteren.


3. Anders omgaan met aanbestedingen Het doen van aanbestedingen van openbare werken is een gemeentelijke taak. Welke aanbieder de werken mag uitvoeren, is een integrale afweging van gemeenten. Niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit wordt door de gemeente geselecteerd.


4. Omkeren van de bewijslast Omkeren van de bewijslast bij eventuele geleden schade door een winkelier kan volgens de VNG niet aan de orde zijn. Gemeenten handelen uit publieke overwegingen waarbij zo min mogelijk kosten voor rekening van derden mogen komen. Omkeren van de bewijslast druist in tegen het huidige rechtssysteem: degene die stelt dat er schade is geleden, moet dat ook bewijzen.


5. Georganiseerde kredietvoorziening De VNG ziet niets in het instellen van een collectief overbruggingskrediet. Niet alleen proberen gemeenten mogelijke schade zoveel mogelijk te voorkomen; het is geen taak voor gemeenten om in een collectief krediet voor middenstanders te voorzien.