Gemeente Doetinchem

Goudmerkcirkels Doetinchem stuk dichterbij


-19 juli 2005-
De provincie Gelderland heeft voor de realisatie van goudmerkcirkels voor ouderen en mensen met een functiebeperking in de gemeente Doetinchem EUR200.000,- toegekend. De gemeente Doetinchem, Sensire, IJsselkring, Markenheem en Sité Woondiensten werken al samen om de goudmerkcirkels te realiseren. Door de financiële injectie van de provincie kunnen nu sneller resultaten geboekt worden.

Het streven is om in alle wijken in Doetinchem goudmerkcirkels te realiseren, ze zijn het neusje van de zalm voor ouderen en mensen met een functiebeperking. In die wijken wordt binnen een straal van zo'n 500 meter een zeker basisniveau geboden aan huisvesting, zorg - en dienstverlening. De afstand van 500 meter tot voorzieningen wordt algemeen geaccepteerd als afstand die voor mensen met een rollator nog redelijk goed te overbruggen is. Provinciale Staten heeft dit in hun vergadering van 29 juni j.l. besloten.

Niet alle wijken kunnen tegelijkertijd tot goudmerkniveau worden opgewaardeerd. Voor de komende jaren wordt prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van een aantal wijken. De aanleiding om deze wijken te kiezen is gebaseerd op kansen en mogelijkheden die zich daar voordoen, bijvoorbeeld vanwege herontwikkeling, herstructurering en nieuwbouw (uitleggebieden).
De wijken waar mee wordt begonnen zijn:
Gaanderen (herontwikkeling van het Pelgrimterrein) Oosseld (herstructurering)
Schöneveld (herontwikkeling rond zorgcentrum Schavenweide) Centrum e.o. (ontwikkelen van een goudmerkcirkel in het gebied van Plan Heelweg -Saronixterrein-, Connexxionterrein en Hamburgerbroek en rondom zorgcentrum Cronemate)
Overstegen (aanpassingen rond het winkelcentrum)

Het idee is om Gaanderen en in het bijzonder Het Nieuwe Pelgrim, als proeftuin en kennisbank te laten fungeren. Het project is momenteel in ontwikkeling en over anderhalf half jaar gaat de uitvoering van start. De provincie heeft aan Sité EUR25.000,- toegekend om domotica toepassingen te integreren in de nieuwbouw die op het pelgrimterrein verrijst.

De samenwerkingspartners in Doetinchem hebben aan de provincie een bijdrage gevraagd in de kosten die voor de jaren 2005 tot en met 2008 vooralsnog geraamd zijn op circa euro 1.107.500. Het gaat daarbij om niet reguliere kosten, maar om extra eenmalige investeringen die nodig zijn om het complexe veranderingsproces te kunnen bewerkstellingen. De bijdrage van de provincie is gevraagd in het kader van het project ontgroening en vergrijzing.