Gemeente Amsterdam

Diploma's ROC op Maat

19 juli 2005
---

Aan het einde van het schooljaar is het voor veel eindexamenleerlingen groot feest omdat ze hun diploma hebben gehaald. Vorige week was het voor 66 leerlingen van ROC op Maat ook zo ver. Gedurende twee avonden was de diploma-uitreiking. Een geweldige bijeenkomst met familie, vrienden, muziek en zelfgemaakte hapjes en drankjes.

Felicitatie Voor veel leerlingen was dit hun laatste kans om een diploma te halen en daarmee hun carrière in het beroepsonderwijs voort te zetten. Nu dat gelukt is, was dat een reden om extra blij te zijn.

ROC op Maat

Sinds twee jaar biedt het ROC van Amsterdam de éénjarige opleiding `ROC op Maat' in drie richtingen: techniek, zorg en handel. Deze opleiding biedt leerlingen een laatste kans om een diploma te halen.

Dit zijn vaak jongeren die de school vroegtijdig hebben verlaten en die door het RMC of de jongerenloketten zijn gestimuleerd om weer terug naar school te gaan.

ROC op Maat is een vmbo opleiding waarmee de leerlingen een MBO niveau 1 diploma halen. Hiermee kunnen ze een vervolgopleiding in het beroepsonderwijs gaan volgen.

Intensieve begeleiding

Dankzij extra onderwijsfinanciering van de gemeente Amsterdam biedt ROC op Maat de leerlingen kleine klassen en een intensieve begeleiding op school. Hierdoor is er veel zorg en aandacht voor de leerlingen.

De leerlingen leren ook `buitenschools' tijdens hun stages bij werkgevers. Sommige leerlingen vinden zelf een stageplaats. Voor andere leerlingen is dit soms heel moeilijk. Voor deze leerlingen worden projecten gestart binnen het programma Praktijk+ (een stageprogramma voor moeilijk bemiddelbare leerlingen).

Praktijk+

De Vacatureservices (een samenwerking tussen gemeente Amsterdam en CWI) heeft Praktijk + opgezet om meer stages binnen bedrijven en organisaties mogelijk te maken.. Praktijk+ kan bijvoorbeeld een extra vakmentor in schakelen voor begeleiding van stagiaires op de werkplek.

De vakmentor biedt ondersteuning bij het invullen van de werkboeken, het aanleren van de juiste werkhouding of een luisterend oor bieden aan de leerling.

Nauwe samenwerking tussen bedrijf en school

Door extra begeleiding en duidelijke afspraken ontstaat een nauwe samenwerking tussen de school en de werkgever. De vakmentor vormt een brug tussen jongeren, bedrijf en school. Samen met een vakmentor leveren de school en de werkgever een optimale begeleiding aan een jongere en wordt het beste resultaat behaald. Omhelzing

Bij ROC op Maat hebben 61 leerlingen via Praktijk + bij de volgende Amsterdamse werkgevers stage gelopen: Slotervaart Ziekenhuis, Verpleeghuis Gaasperdam, HEMA, C1000 en Amsterdam Thuiszorg.

Praktijk+ wordt gefinancierd vanuit Ruim Baan voor Werk. Voor meer informatie kijk op www.vacatureservice.amsterdam.nl Op deze pagina Intensieve begeleiding Praktijk+