INLIA


Bewaring Iraniërs Ter Apel onrechtmatig

19/07/2005

De inbewaringstelling van een zestal Iraniërs heeft enkele weken geleden tot grote commotie geleid in Vertrekcentrum (VC) Ter Apel. Naar aanleiding van dit gebeuren zijn een aantal vreemdelingen in het VC in hongerstaking gegaan. De rechter heeft op 13 juli jl. geoordeeld dat de inbewaringstelling van deze zes Iraniërs onrechtmatig is geweest.

Teneinde de bewaring te realiseren heeft de IND gebruik gemaakt van artikel 59 van de vreemdelingenwet. Klik hier voor de tekst van het artikel.
Nadat de zes Iraniërs (een gezin en twee alleenstaanden) uit het vertrekcentrum in bewaring werden genomen, is deze inbewaringstelling getoetst door de rechtbank te Leeuwarden. Deze kwam tot de volgende conclusies:

" "Gedwongen terugkeer naar Iran is niet aan de orde". " "Verweerder (de Minister, red.) heeft verklaard dat de maatregel van bewaring is bedoeld om mensen te bewegen om mee te werken aan een vrijwillig vertrek. De rechtbank is van oordeel dat verweerder hiermee oneigenlijk gebruik maakt van het middel van de inbewaringstelling". " "Uit de tekst van artikel 59 VW volgt naar het oordeel van de rechtbank dat de bewaring onlosmakelijk is verbonden met uitzetting"

Kortom: voor bewaring is 'zicht op uitzetting' een vereiste. Hieraan is niet voldaan en omdat de IND de vreemdelingenbewaring oneigenlijk is gebruikt (voor het bewerkstelligen van vrijwillige terugkeer), is de rechtbank van oordeel dat de vreemdelingenbewaring moet worden opgeheven. Klik hier voor de volledige uitspraak van de rechtbank.

Omdat naar Iran geen gedwongen verwijderingen plaatsvinden, is de inbewaringstelling van Iraniërs volgens de rechtbank onrechtmatig. Een bijzondere bijkomstigheid is dat dit dan ook voor alle vreemdelingen uit landen van herkomst waarnaar geen gedwongen uitzettingen plaatsvinden, van toepassing is.

De zes Iraniërs zijn na het opheffen van de bewaring allen op straat gezet. Zij kunnen geen opvang meer krijgen in een AZC of in het vertrekcentrum. Met vijf van de zes personen is recentelijk contact geweest; één persoon is 'spoorloos'.

Hongerstakingen
De mensen die in hongerstaking zijn gegaan verblijven op vier verschillende plaatsen, waarvan één in een ziekenhuis en vier in AZC's in Groningen en Brabant. De overigen verblijven nog in het VC Ter Apel. Zij stellen dat de inbewaringstelling van de zes Iraniërs wel de spreekwoordelijke druppel is geweest voor de hongerstaking, maar dat ook individuele omstandigheden en de verblijfsomstandigheden in het vertrekcentrum hierbij ook een belangrijke rol spelen. Daarom zijn zij, ondanks dat de bewaring van de zes Iraniërs is opgeheven, nog steeds in hongerstaking.