Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Hortus Kamermuziek Festival in Leiden

20 juli t/m 13 augustus

Na een succesvolle eerste editie in 2004 strijkt dit jaar - van 20 juli tot en met 13 augustus - het Hortus Kamermuziek Festival 2005 ook in Leiden neer.

De monumentale Oranjerie van de Hortus Botanicus Leiden vormt op woensdag- en zaterdagavond het podium voor 8 bijzondere concerten die, op andere data in juli en augustus, ook plaats zullen vinden in de Oranjerie van de oude Hortus van het Universiteits Museum in Utrecht, en de Koningszaal van Artis in Amsterdam.

Het festival bestaat uit acht parallel geprogrammeerde concerten in deze drie steden. Zo zijn er 24 concerten in totaal met deelname van gerenommeerde ensembles waaronder het Doelenstrijkkwartet, het Lagos kwartet en het Hortus ensemble.

Speciale aandacht gaat uit naar de kamermuziek rond 1900, de tijd waarin dichters, componisten en kunstenaars zich volop lieten inspireren door de vormen en de klanken uit de natuur.

Het in 2004 opgerichte Hortus ensemble is het huisensemble van het festival en legt zich toe op de uitvoering van vroeg 20e eeuwse muziek met zoveel mogelijk gebruikmaking van authentiek instrumentarium. De musici van het Hortusensemble zijn overtuigd van de noodzaak om het specifieke koloriet van deze instrumenten te herontdekken. Deze gedachte leidt tot het gebruik van parallelsnarige vleugels , darmsnaren, houten fluiten en blaasinstrumenten met kleine mensuren.

Dit jaar gaat de aandacht van het festival uit naar de Jugendstil en Romantische polyfonie met werken van: Camille Saint-Saens, Max Reger, Franz Liszt, Adolph Bush, Anna Lambrechts-Vos, Dirk Schäfer, Julius Röntchen, Paul Hindemith.

In de werken van de componisten Anna Lambrechts-Vos, Dirk Schäfer en Max Reger weerklinkt hun zoektocht naar een synthese in de erfenis van Wagner en Bach door hun landschappelijke manier van componeren. Composities die associaties oproepen met structuren als spinnenwebben, wijnranken en varens.

Een nieuw onderdeel van het Hortus Kamermuziek Festival in 2005 zijn de speciaal voor het festival gecomponeerde stukken van de hedendaagse componisten Cecilia Arditto en Gijsbrecht Royé voor de zogenaamde 96-toons piano. Deze piano werd begin 20e eeuw door de Mexicaan Julian Carillo uitgevonden en beslaat met 97 toetsen een octaaf. Op 6 augustus zal tijdens het concert in de Hortus botanicus Leiden de 96-toons piano te horen (en zien) zijn. Voorafgaand aan alle concerten zal artistiek leider William Raayman een toelichting op het programma en de gebruikte instrumenten geven.

De concerten vinden in Leiden plaats op 20, 23, 27, 30 juli en 3, 6, 10, 13 augustus en beginnen om 20.15 uur in de monumentale Oranjerie van de Hortus botanicus.

Kaarten ( ¤ 17,50 / Vrienden ¤ 15,- ) zijn verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus botanicus aan het Rapenburg 73 -- Leiden. Reserveren kan alleen via tel. 0900-0191 of www.uitburo.nl

Voor ¤ 7,50 is bij de entreebalie van de Hortus een speciale 'arrangementskaart' te koop (naast de entreekaart voor het kaart) waarmee in de Oranjerie een glas champagne en tapas voor u klaar staan.

Artistiek leider van het Hortus Kamermuziek Festival is William Raaijman.

Hortus Kamermuziek Festival

Waar

Hortus botanicus Leiden

Rapenburg 73 - Leiden

071-5277249 / www.hortusleiden.nl

Wanneer en hoe laat

Op woensdag- en zaterdagavond vanaf 20 juli t/m 13 augustus.

Aanvang van het concert om 20.15 uur.

Hortus doorlopend van 10.00 uur tot einde concert.

Kaarten

¤ 17,50 / ¤ 15,- Vrienden van de Leidse Hortus

Kaarten zijn te koop bij de entreebalie van de Hortus botanicus en kunnen alleen worden gereserveerd via tel. 0900-0191 of www.uitburo.nl

Informatie

www.hortuskamermuziekfestival.nl

Aan de redactie:

Voor informatie over het Hortus Kamermuziekfestival en de programmering van de concerten in de Hortus botanicus Leiden kunt u contact opnemen met:

Tot en met 13 juli:

Bea Nederhoff -- 06-15384111

Tijdens het festival en vanaf 13 juli:

William raaijman 020-6369842

Er is digitaal beeldmateriaal beschikbaar. Bestanden kunnen worden aangevraagd via: hortuskamermuziekfestival@yahoo.com

8 juli 2005, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen

Hortus botanicus Leiden

Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden
t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl / ceveen@gmail.com
www.hortusleiden.nl