Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwolle, 18 juli 2005

Kunstroute van banken langs de Vecht

Onthulling eerste `waterschapsbank` in Ommen

ZWOLLE/OMMEN - Langs de Vecht in Ommen wordt woensdag 20 juli om 11.00 uur de eerste van zeven waterschapsbanken onthuld. Deze eerste kunstzinnige zitplaats langs het water is van de hand van beeldend kunstenaar Kees Hoogendam uit Deventer, in 1998 afgestudeerd aan de kunstacademie in Kampen. Wethouder Bertus Vos van de gemeente Ommen en de loco-dijkgraaf van Velt en Vecht, Bert Kolkman, onthullen het kunstwerk.

De Waterschapsbank bij Ommen wordt door de kunstenaar `Vechtsiel` genoemd: een fossiel uit de Vecht. De bank lijkt op de aangespoelde resten van een dinosaurus, welke door de Vecht zijn verplaatst en aangespoeld op de oever bij de brug in Ommen

Aanleiding voor dit kunstproject, dat geïnitieerd is door waterschap Velt en Vecht en samen met de waterschappen Groot Salland en Regge & Dinkel wordt opgepakt, is de overname van het beheer van de Vecht. Het Rijk draagt het beheer van de rivier over aan de waterschappen Groot Salland en Velt en Vecht. Ter ere hiervan worden langs het water zeven kunstzinnige zitplaatsen gecreëerd. De zes andere waterschapsbanken worden in het najaar in gebruik genomen. Bij de werken komt een informatiebord te staan. Daarop geeft kunstenaar uitleg over zijn creatie. Ook staat op de borden waar de andere banken staan, zodat zij als kunstroute te bekijken zijn.

Op verzoek van de waterschappen zijn door Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) zeven jonge, autonome kunstenaars geselecteerd. KCO ontwikkelt in het kader van het provinciale cultuurprogramma Het Esselink Project diverse projecten en activiteiten voor kunst in de openbare ruimte. De doelstelling van het project met de waterschapsbanken is dat jonge autonome kunstenaars kennismaken met kunstopdrachten in de openbare ruimte. Ze zijn gevraagd een multifunctioneel zitobject te creëren, een kunstwerk dat naadloos aansluit op hun overige autonome werken en dat tevens de functie heeft om op te zitten of om er uit te rusten. Alle kunstenaars hebben vanuit de waterschappen de opdracht gekregen om Bentheimer zandsteen te verwerken in de bank. Dit zandsteen is eeuwenlang vanuit Bentheim in Duitsland over de Vecht naar Zwolle vervoerd. Uiteindelijk zullen zeven unieke rustplekken langs de Vecht ontstaan, die opvallen door hun oorspronkelijkheid en vaak monumentale vormgeving, waarin het Bentheimer Zandsteen de verbindende factor is.