Ingezonden persbericht


persbericht
19 juli 2005

Privatisering verslechtert zorg

Lancering Global Health Watch

Amsterdam/Cuenca: Morgen lanceert de People's Health Movement de Global Health Watch, een rapport over de stand van zaken rond de gezondheid in de wereld. Het rapport presenteert nieuw bewijs dat privatisering leidt tot een verslechtering van de zorg. De lancering vindt plaats tijdens de tweede People's Health Assembly in Cuenca (Ecuador).

De Global Health Watch presenteert nieuw bewijs dat privatisering leidt tot een verslechtering van de zorg. De commercialisering van gezondheidszorg leidt tot meer ongelijkheid in zorgvoorziening, verminderde toegang tot zorg voor de armsten, inefficiëntie en een afname van vertrouwen en ethiek in de zorg.

Het rapport bevat schokkende gegevens. De $10 miljard die jaarlijks wordt uitgegeven door ontwikkelde landen aan gezondheidszorg in ontwikkelingslanden komt bijvoorbeeld overeen met het bedrag dat in Europa wordt uitgegeven aan ijsjes.

Ook de uitgave van die $10 miljard gaat niet vlekkeloos. Het accent ligt vaak op de bestrijding van specifieke ziekten. Investeringen in de gezondheidszorg als geheel, zoals in zorgpersoneel en infrastructuur, worden over het hoofd gezien. Ook de positie van vrouwen is nog steeds achtergesteld. 'Als gezondheidsposten worden gesloten, treft dat vrouwen het meest vanwege hun zwakkere socio-economische situatie,' zei Anjana Suvarnananda, directeur van de Women's Global Network for Reproductive Rights.

De Global Health Watch doet een oproep aan de Wereldgezondheidsorganisatie om de gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden beter aan te pakken. 'Rijke landen moeten de Wereldgezondheidsorganisatie van meer fondsen voorzien. De WHO wordt door interne managementproblemen en machtsspelletjes van rijke landen afgeleid van haar werkelijke doel: het verbeteren van de gezondheidszorg overal ter wereld,' aldus Mike Rowson, redacteur van de Watch.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht