Gemeente Zwolle

Stand van zaken Kastanjeziekte in Zwolle

Ook in Zwolle zijn kastanjes ziek geworden door de nog onbekende 'kastanje-ziekte'. Ruim duizend kastanjebomen zijn geïnspecteerd in de stad. Ongeveer 250 bomen zijn besmet met de onbekende ziekte. Geen enkele boom is zo slecht dat deze onmiddellijk gekapt moet worden. Dat gebeurt dan ook niet. In de maand september worden de duizend kastanjes weer gecontroleerd om te kijken hoe de besmetting zich verspreid.

Op de volgende plekken is de kastanjeziekte overheersend aanwezig:
· Stinspark in Westenholte,

· Thorbeckegracht,

· Otterveld in Zwolle Zuid,

· Noordkant van het Engelse Werk bij de Venus,
· Badhuiswal en

· Spooldersluis.

Bijzonder
Het valt op dat deze plekken nooit optimaal zijn geweest voor de kastanjes. Ook zijn de ´zieke´ bomen redelijk jong. De meeste monumentale kastanjes - met name in het centrum - zijn nog niet getroffen.

Onderzoek
De gegevens van Zwolle worden doorgestuurd naar de landelijke werkgroep, die de ziekte onderzoekt. De site van de werkgroep is www.kastanjeziekte.wur.nl. Hierop is te zien hoe de spreiding van de ziekte over Nederland verloopt. Zwolle past precies in het beeld dat daar wordt neergezet. Alle omringende gemeenten zitten rond de 25% van aantasting. Alleen in het Noorden en rondom Den Haag liggen de percentages hoger.