Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-7-2005

VROM wil alle bij de omgevingsvergunning betrokkenen organisaties verzoeken hun reactie te geven op de omgevingsvergunning (voorheen VROM-vergunning). Daartoe roept het departement aanvragers (burgers en bedrijven), verleners en handhavers van vergunningen op te reageren op de online enquête op zijn website. In deze enquête is ruimte om eigen punten en opmerkingen aan VROM te melden. De enquête loopt van 19 juli tot half augustus 2005.

In mei dit jaar heeft VROM het voorontwerp gepresenteerd van de wet die de Omgevingsvergunning mogelijk maakt. Allerlei relevante instanties - zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het interprovinciaal overleg (IPO), de Unie van Waterschappen, de werkgeversorganisatie VNO/NCW, het midden- en kleinbedrijf (MKB Nederland), Bouwend Nederland, Natuur en Milieu - zijn gevraagd om formeel commentaar te leveren. Daarnaast zijn medewerkers van VROM 'op tournee' geweest om in allerlei bijeenkomsten en overleggen de wet toe te lichten en commentaar te verzamelen. Dit commentaar zal in worden gewogen en indien daartoe aanleiding bestaat zal het wetsvoorstel worden aangepast. Het departement wil via de enquête ook andere partijen de mogelijkheid geven te reageren.

Moderniseren
Het kabinet wil een moderne overheid met minder, betere en effectievere regels. VROM is daarom in 2003 begonnen met het moderniseren van een groot aantal regelingen. Eén van de projecten die in dit kader in 2004 gestart is, is het project Omgevingsvergunning (voorheen VROM-vergunning). Het departement streeft ernaar om binnen dit project verschillende vergunningen, ontheffingen en vrijstellingen op het gebied van wonen, bouwen, ruimte, natuur en milieu zo veel mogelijk samen te voegen. Daarbij gaat het niet alleen om vergunningen die zijn gebaseerd op VROM-wetten, maar ook om wetten die primair onder de verantwoordelijkheid van andere ministeries vallen (zoals monumenten, natuurbescherming en flora en fauna). Kortom, het gaat om een brede, integrale Omgevingsvergunning.

Zie ook


* Vul de online enquête in: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21081
* Dossier Modernisering VROM-regelgeving: http://www.vrom.nl/modernisering

* Dossier Vergunningen: http://www.vrom.nl/vergunningen

Download


* Brief aan betrokken instanties over de omgevingsvergunning (pdf, 27 KB)