Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 29 juli 2005

13.30 uur
Klacht van VNO-NCW tegen G. HerderschĂȘe en de Volkskrant inzake het artikel VNO-NCWers mogen wel met prepensioen. Klaagster stelt dat sprake is van onjuiste, tendentieuze berichtgeving. Volgens haar wordt met het bericht ten onrechte het beeld opgeroepen dat VNO-NCW de eigen medewerkers vervroegd met pensioen laat gaan, terwijl zij naar buiten toe oproept de pensioenleeftijd te verhogen. Klaagster betoogt dat zij aldus ten onrechte wordt neergezet als een niet integere, inconsequente organisatie, hetgeen haar reputatie schaadt.

14.15 uur
Klacht van prof. dr. A.J.J.M. Vingerhoets tegen M. de Haas (Univers) en De Telegraaf betreffende berichtgeving over het boek "De ondraaglijke lichtheid van de liefde, dat klager samen met M. van Tilburg heeft geschreven. Volgens klager wordt in de berichtgeving een onjuist beeld geschetst omtrent zijn boek en bevat de berichtgeving associaties met denkbeelden, waarin hij zichzelf niet herkent. Hij voelt zich daardoor ernstig geschaad.

15.00 uur Klacht van H. Hanssen tegen A. Theunissen (HP/De Tijd) met betrekking tot het artikel Slappe zakken, dat op de cover is aangekondigd met de tekst Mannen, waarom zijn jullie zo bang voor een kind?". Klager stelt dat de publicatie diverse onjuistheden bevat. Zo is onder meer ten onrechte gesuggereerd dat hij rond de zwangerschap en bevalling van zijn vriendin geen poot uitstak omdat hij bezig was een website op te richten. Klager betoogt dat het artikel zijn reputatie, als oprichter van de bekendste website voor vaders in Nederland en als organisator van workshops voor vaders, schaadt. Ten slotte stelt klager dat verweerster hem ten onrechte geen gelegenheid tot wederhoor heeft geboden.

15.45 uur
Klacht tegen M. Schilt en het Algemeen Dagblad inzake het artikel Student bijna dood na waterritueel. Volgens klagers, de bedoelde student en zijn ouders, heeft Schilt de student in het ziekenhuis bezocht zonder zijn hoedanigheid van journalist kenbaar te maken. Klagers betogen dat hun privacy geweld is aangedaan en dat verweerders zonder toestemming hebben geciteerd op basis van informatie die op ongeoorloofde wijze is verkregen.

16.30 uur Klacht van R.K.S.V. Albertus Magnus tegen A. Kleijwegt en Nieuwe Revu betreffende het artikel Groningse waterstudent niet enige slachtoffer. Klaagster stelt dat in het artikel zowel een portretfoto van het betrokken verenigingslid als een foto van de voltallige Kroegcommissie is geplaatst, waarbij de volledige namen van het verenigingslid en de leden van de commissie zijn vermeld. Door de publicatie is de privacy van bedoelde leden geschaad, aldus klaagster. Verder stelt zij dat door het artikel afbreuk is gedaan aan de goede naam van de vereniging.

---

In het tweede halfjaar van 2005 zijn nog zittingen gepland op 25 augustus, 9 en 23 september, 7 en 20 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december. Nadere informatie over de klachten die tijdens een