PERSBERICHT - 2005-07-20

Veertien gloednieuwe mogelijkheden van dagje schipperen tot wekenlang varen

Waterrijke arrangementen in Noord-Holland

Nederlanders die van water houden en kiezen voor vakanties en uitstapjes in eigen land, kunnen vanaf nu hun hart echt ophalen. In Noord-Holland zijn vanaf deze zomer 14 nieuwe, bijzonder waterrijke individuele arrangementen te boeken, van ééndaagse arrangementen tot totale waterrijke vakantieweken. Bijzonder zijn ook de nieuwe Sail IJmuiden en Sail Amsterdam arrangementen waarop individueel ingeschreven kan worden.

Zo kan men zelf gaan schipperen: twee of drie dagen fluistervaren met overnachting op boerderijen onderweg, of op pad met een eigen platbodem (naar wens met een goed gevulde borrelmand!), een dag leren zeilen en afsluitend barbecuen of meegaan met een zesdaagse kano-groepsvakantie over de Noord-Hollandse binnenwateren met overnachting in tentjes.

Wie liever vaste bodem onder zich houdt, kan twee dagen gaan wandelen over grasdijken of verharde paden en onderweg lunchen en overnachten bij authentieke (stolp)boerderijen.

Bruine vloot
Nieuw voor senioren zijn dit jaar ook de culturele zeilvakanties op het IJsselmeer. Deelnemers gaan mee met een traditioneel zeilschip van de voormalige Bruine Vloot. Onderweg worden de mooie Zuiderzeestadjes aangedaan en staan er stadswandelingen en museumbezoeken gepland. Op het water is het meehelpen geblazen om het mooie oude schip zeilend naar haar volgende cultuurbestemming te varen.

Individuele Sail-arrangementen
Ook wordt iedereen van harte uitgenodigd om in IJmuiden en Amsterdam te komen genieten van het vele varend schoon dat Noord-Holland aandoet tijdens Sail Amsterdam.

Wat te denken van een verblijf op Fort IJmuiden tijdens de Sail in of Sail out? Bezoekers zien de schepen voorbij komen vanaf dit prachtige fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed). Uiteraard wordt de deelnemers een rondleiding door de doolhof van fortgangen niet onthouden evenals een hapje en drankje.

Traditioneel
Daarnaast kunnen bezoekers tijdens Sail 2005 in Amsterdam aan boord stappen van een traditioneel zeilschip om tijdens een tour de pracht en praal van de aanwezige schepen van dichtbij te aanschouwen.

Alle arrangementen op Internet
Alle genoemde en nog meer arrangementen, zijn terug te vinden op de website www.noord-holland.com. Hierbij staat aangegeven wat de arrangementen kosten en hoe ze te boeken zijn. Kies op de site voor Arrangementen en vervolgens voor de Noord-Hollandse Waterrijk dag- of verblijfsarrangementen. Op de website zijn sinds kort ook meer dan 150 te bezoeken waterrijke highlights te vinden: de mooiste steden en dorpen aan het water, bijzondere watererfgoederen, maar ook fluisterboot-, kano- en zeilbootverhuurpunten voor werkelijk schitterende tochten door het waterrijke oer-Hollandse binnenland van Noord-Holland.

Meer dan 125 van deze highlights zijn recentelijk ook samengebracht in de Waterrijk Waterrecreatiekaart. Deze is voor 1 euro verkrijgbaar bij de VVVs in Nederland.

Noord-Holland: dé waterprovincie van Nederland
De provincie Noord-Holland vindt het hoog tijd dat waterrecreanten in Nederland en Duitsland gaan beseffen dat Noord-Holland het grootste watersportgebied van Nederland is. Met 31.350 ligplaatsen op en rond bijvoorbeeld IJsselmeer, Markermeer en Loosdrecht heeft Noord-Holland ruim 10.000 ligplaatsen meer dan de provincie Friesland. Bovendien beschikt Noord-Holland over meer recreatiewater dan welke andere provincie en is de kustlijn van Noord-Holland de langste van Nederland. Het zijn de belangrijkste redenen waarom Toerisme Noord-Holland, in opdracht van de provincie Noord-Holland, de campagne Noord-Holland Waterrijk van zee en meer is gestart. De ontwikkeling van de nieuwe waterrijke arrangementen vormt onderdeel van deze Waterrijk-campagne.

NB: Publieksinformatie, tel.: 0900 400 40 40 ( 0,40 pm)

Noot voor de redactie (