Gemeente Delft

Mobiel laboratorium ontwikkeld in Delft

Kunstenaar Hans Kalliwoda van de 'Blindpainters Foundation' heeft vanaf 2000 in Delft gewerkt aan het project, de Polliniferoused Container. Dit project is opgezet als een "artist intervention in de Technische Universiteit Delft. Dit project behelst de ontwikkeling van een mobiel laboratorium waarin veel technische uitvindingen zijn verwerkt. De kunstenaar werkt nauw samen met onder andere studenten van de TU Delft. De gemeente Delft heeft het project financieel ondersteund.

De container, een twintigvoetszeecontainer, is een volledig self-supporting mobiel laboratorium waarmee Hans elf verschillende UNESCO-locaties over de wereld aandoet. Die locaties zijn gelegen in zeer verschillende klimatologische omstandigheden, zoals Egypte en Groenland. Hier doet hij onderzoek en voert projecten uit in samenwerking met de locale bevolking en andere geïnteresseerden. De opgedane kennis en ervaring wordt toegepast op nieuwe locaties.

Wethouder Ronald Vuijk (o.a. Stadsmarketing) ging op dinsdag 19 juli jl. een kijkje nemen bij de Polliniferoused Container op de TU Delft. Hans Kalliwoda informeerde de Delftse wethouder over de technologische kanten van het project. Ook Burgemeester Verkerk is erg enthousiast over het project. De gemeente Delft gaat in gesprek met UNESCO om te kijken wat het project kan betekenen voor het Delftse bedrijfsleven.

Het uitgangspunt bij de totstandkoming van de Polliniferoused Container als kunstenaarsonderkomen dan wel laboratorium is dat het zelfvoorzienend moet zijn en dus onafhankelijk van lokale energie en andere bronnen (bijvoorbeeld stroom, water). Hierbij moet bedacht worden dat het moet gaan om compacte oplossingen: alle technologie tijdens transport weer in de container opgeborgen moet kunnen worden en één persoon moet alles alleen weer kunnen opbouwen. De gemeente Delft heeft de flexibele zonnecellen gesponsord. Deze zonnecellen zijn geïntegreerd in een tentdoek dat over de container wordt gespannen om op die manier extra elektriciteit op te wekken. De tent is opgebouwd uit een membraanstructuur met nieuw ontworpen aluminium profielen. Het totale ontwerp is gerealiseerd door studenten van de TU Delft en ontwerpbureau Fabrique uit Delft.

Delft kan zichzelf in 2005 laven in soortgelijk aansprekende projecten: naast de Polliniferoused Container is hebben we ook de Nuna, de mensaangedreven onderzeeër de Wasub en de Formula 1 zijn projecten die met veel creativiteit en innovativiteit Delft op de kaart zetten. Dit soort projecten is het levende bewijs dat Delft een vruchtbare plek is voor creativiteit, vernieuwing en ondernemerschap. Delft, timmert hard aan de weg om internationaal de boventoon te kunnen blijven voeren als Technologie- en Designstad.


*****************



Gemeente Delft