Gemeente Ten Boer

Ten Boer hanteert nieuwe spelregels bij kavelverkoop Datum: 20-07-2005

De gemeente Ten Boer hanteert nieuwe spelregels bij de uitgifte van bouwkavels. De zgn. historische lijst wordt afgeschaft. Bovendien worden de maatschappelijke bindingseisen voor het dorp Ten Boer afgeschaft. Er wordt nu een systeem gehanteerd waarbij kavels worden verloot onder de serieuze gegadigden.

De gemeente Ten Boer hanteert nieuwe spelregels bij de uitgifte van bouwkavels. De zgn. historische lijst wordt afgeschaft. Nadelen van deze lijst zijn dat er voor de potentiële liefhebber geen verplichtingen uit voortvloeien en het actueel houden van de lijst vergt veel tijd. De lijst, zo is gebleken, geeft geen goed beeld van de vraag naar kavels voor vrijstaande bouw.

Bovendien worden de maatschappelijke bindingseisen voor het dorp Ten Boer afgeschaft. De komende jaren wordt er in Ten Boer veel gebouwd, waardoor automatisch in de eigen behoefte wordt voorzien. Bovendien is Ten Boer aangewezen als groeikern, hetgeen betekent dat er inwoners van buiten de gemeente moeten worden aangetrokken.

Voor de kleinere dorpen in de gemeente blijft wel als uitgangspunt gelden, dat primair voor de behoefte uit het betreffende dorp wordt gebouwd.

Er wordt nu, naar voorbeeld van andere gemeenten, een systeem gehanteerd waarbij kavels worden verloot onder de serieuze gegadigden. De spelregels zien er nu als volgt uit:

* Zodra is te voorzien dat de gemeente kavels beschikbaar heeft voor uitgifte wordt hieraan bekendheid gegeven (via Buurcontact, Noorderkrant, Dagblad van het Noorden en gemeentelijke website). De publicatie bevat informatie over de kavels en de wijze van uitgifte.

* In de publicatie wordt aangegeven vanaf welke datum een informatiepakket kan worden opgevraagd bij de gemeente. Dit pakket bevat info over de kavels (grootte, prijs e.d.), de verkoopvoorwaarden (verkoop-vereenkomst) en de wijze van uitgifte.
* Het informatiepakket bevat een formulier waarop de gegadigde zijn/haar gegevens invult.
Let wel: het gaat hier om gegadigden die direct willen overgaan tot aankoop.

* Op de dag van loting worden alle formulieren in een bus gedeponeerd. Op een vooraf bekendgemaakt moment wordt de bus gesloten.

* Door de wethouder (of eventueel de notaris) wordt het eerste formulier uit de bus gehaald. Degene wiens naam hierop staat vermeld maakt als eerste een keus uit de aangeboden kavels. Vervolgens de tweede, derde enz. totdat alle formulieren uit de bus zijn gehaald.

* Gegadigden die een kavel willen kopen ondertekenen ter plaatse het voorlopig koopcontract (deze is gelijk aan die in het informatiepakket).

* Kavels die tijdens de loting niet worden verkocht komen in de vrije verkoop. Hierop kan evt. een optie worden genomen van drie maanden. Een optie kost 500,00. Dit bedrag wordt verrekend op het moment dat de kavel wordt gekocht.


* Bij kavelverkoop in andere dorpen dan Ten Boer worden twee bussen gebruikt: één voor de inwoners van het betreffende dorp en één voor de overige gegadigden. In eerste instantie vindt loting plaats onder de gegadigden uit het betreffende dorp.

Locatie W.F. Hildebrandstraat Garmerwolde

Deze beleidswijziging geldt niet voor de locatie W.F. Hildebrandstraat in Garmerwolde. De verkoopprocedure is inmiddels zover gevorderd, dat hiervan niet meer kan worden afgeweken.