Gemeente Bergambacht


K5-bestuur heeft een nieuwe voorzitter

Mevrouw Loudi Stolker-Nanninga wordt de nieuwe voorzitter van het K5-bestuur. Zij is van 1987 tot 1995 lid geweest van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid Holland, was onder andere waarnemend burgemeester van Ter Aar en is tot 1 september a.s. waarnemend burgemeester van Leerdam. Het K5-bestuur is op zoek gegaan naar een onafhankelijk voorzitter voor de begeleiding van de bestuurlijke en organisatorische verbetering van het samenwerkingsverband. De 5 gemeenteraden namen in april ingrijpende verbeteringsvoorstellen aan van de werkgroep BOV, bestaande uit tien gemeenteraadsleden uit de deelnemende gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. Het K5-bestuur wil in deze fase van de samenwerking een onafhankelijk voorzitter. De huidige voorzitter, burgemeester Kees Veerhoek van Nederlek, heeft zijn positie als voorzitter ter beschikking gesteld. In mevrouw Stolker-Nanninga is nu een ervaren opvolger gevonden. Zij zal met ingang van 1 september a.s. met haar werkzaamheden beginnen.

Verbeteringen

Centrale opgave voor de K5 is te komen tot de Krimpenerwaardvisie, een hiervan af te leiden strategische agenda en werkprogramma. De Krimpenerwaardvisie wordt het inhoudelijk fundament onder de strategische samenwerking. Deze visie moet een beeld geven van de huidige situatie, de gezamenlijke opgaven en de gewenste ontwikkelingsrichtingen op uiteenlopende onderwerpen zoals identiteit, economie, wonen en leefbaarheid. Een basisdocument zal in september gereed zijn en zal dan met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld besproken worden.

Een ander belangrijk voorstel is het instellen van een KrimpenerwaardRaad; een gezamenlijke gemeenteraad, die zal beraadslagen en besluiten over een aantal bovenlokale strategische onderwerpen. Als voorbereiding hierop wordt een samenwerkingsstatuut opgesteld en wordt de gemeenschappelijke regeling K5 aangepast.

Tenslotte is een organisatorische aanpassing van de huidige samenwerking in voorbereiding op het gebied van Sociale Zaken, Onderwijs, Openbare Orde en Veiligheid, ICT en Personeelszaken.