Politie Gelderland-Zuid

Politie-inzet versterkt met 32 benen

Nijmegen 20-07-2005 - (09)

Al gehoord van Sans, Ikaris, Celano, Rover, Noa, Santana, Pesoa, Ramos en Borleance? Zij zijn het die de politie in Nijmegen krachtig ondersteunen tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. Ze maken veel indruk op het publiek. Ze kunnen een menigte aan, zijn niet bang en raken nooit in paniek. Ze zijn goed getraind en weten wat hen te doen staat. Het zijn de acht paarden van de Dienst Levende Have van het KLPD.

Een stoere politieauto Om 19.00 uur komen ze aan op het politiebureau aan de Stieltjesstraat. Met stoere wagens en paardentrailers. De paarden worden de tijdelijke stallen in de voormalige Stadshobbywerkplaats naast het politiebureau binnengeleid. In hun comfortabele boxen worden ze de rest van de week gestald, verzorgd en gevoerd.

De dienst begint met poetsen. Elke politieman of -vrouw verzorgt zijn eigen paard. Eén van de ruiters gaat naar de dagelijkse briefing en om 20.00 uur gaan de eerste vier de straat op. Twee aan twee surveilleren ze dinsdagavond over de Waalkade. Daar is het publiek massaal samengestroomd om de "Waal in Vlammen" te beleven. Een spectaculair vuurwerk dat een paar uur van tevoren het publiek uit de stad trekt om zich te verzamelen langs de rivier. Twee ruiters staan even bij het Mobiel Steunpunt van de Politie nabij het zogenaamde "Labyrint". Over dit kunstwerk is nu een gigantisch podium gebouwd. Een moeder tilt haar kleine dochtertje op om heel voorzichtig de neus van het paard aan te raken. Ondertussen knabbelt het paard van de andere ruiter aan moeders krullen. Dat heeft zij toch maar liever niet, dus ze loopt snel weer verder.

De verzorging van het paard voor de inzet Van 20.00 tot 22.00 uur zijn vier ruiters op straat om daarna afgelost te worden door de andere vier. Om de twee uur moeten de paarden rusten. Aan het eind van die twee uur merk je aan de paarden dat ze er genoeg van hebben. Ze gaan slaan met hun hoofd en vervelen zich. Oudere paarden hebben er minder moeite mee, maar de jongere hebben er na twee uur op straat echt genoeg van. Daarom nemen de ruiters van de Dienst Levende Have graag jonge paarden mee. Voor hen is de Vierdaagse één grote en heel goede training.

De beredenen komen graag naar de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Een vriendelijk feest met een drukte van belang. Met daverende knallen wordt de Waal in Vlammen gezet. Het publiek geniet. Sans, Ikaris, Celano, Rover, Noa, Santana, Pesoa, Ramos en Borleance blijven er rustig onder.