Gemeente Capelle a/d IJssel

Iepziekte bedreigt voortbestaan Hollandse iep

De gemeente Capelle aan den IJssel staat bekend om zijn groene karakter. Een boom uit het straatbeeld is de Hollandse iep. Helaas neemt het aantal iepen door de oprukkende iepziekte elk jaar af. Als de ziekte toeslaat, is de boom niet meer te redden. De boom moet dan zo snel mogelijk worden gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook dit jaar zijn al meerdere zieke iepen gekapt. De Hollandse iep zal op den duur uit het Capelse landschap verdwijnen.

Snelle verspreiding bij warm weer

De iepziekte wordt verspreid door de iepenspintkever. De kever eet van de boom en besmet tegelijkertijd de boom met een schimmel die de vaten van de boom verstopt. Binnen een week verandert een gezonde mooie iep in een kale ten dode opgeschreven boom. Zodra een iep ziek wordt, is hij niet meer te redden en moet hij worden gekapt. Vooral bij warm weer gaat de verspreiding snel. De kevertjes gedijen dan het beste.

Preventie

Medewerkers van de afdeling Uitvoering van de gemeente controleren tussen mei en september regelmatig alle iepen die Capelle rijk is. Dankzij deze controle kunnen zieke iepen snel worden opgespoord en gekapt. Een zieke iep is een besmettingshaard voor zijn omgeving. Alleen door snel te kappen wordt verdere verspreiding tegengegaan.

In sommige gemeentes worden iepen geïnjecteerd met een vaccin tegen de ziekte. Deze methode is duur en daarom alleen zinvol bij waardevolle, monumentale oude iepen, zoals langs de Amsterdamse grachten staan. Het injecteren geeft bovendien geen garantie dat de iep gezond blijft. De gemeente Capelle aan den IJssel maakt daarom spaarzaam gebruik van deze preventiemethode.

Wanneer controleurs van de gemeente een zieke iep op particuliere grond aantreffen, krijgt de eigenaar een brief in de bus met het verzoek de iep zo snel mogelijk te (laten) kappen. Het hout mag niet versnipperd worden.

Niet zomaar kappen

Als u denkt dat u een zieke iep in uw tuin heeft, mag u hem niet direct kappen. U moet eerst contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente. Een medewerker van de afdeling Uitvoering komt dan langs en bekijkt of de iep echt ziek is en welke maatregelen nodig zijn. Als de iepziekte wordt geconstateerd, ontvangt u een brief waarin staat wat u moet doen.

Voor meer informatie of meldingen van zieke bomen kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente.

Een specialist op het gebied van groen neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.