Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Realisering woongebied Nieuw Grunder nabij
20 juli 2005
Realisering woongebied Nieuw Grunder nabij: ontgrondingenvergunning houdt stand

De Raad van State heeft op 13 juli j.l. geoordeeld dat de provincie Noord-Holland de ontgrondingenvergunning voor het afgraven van de hoge dreeflichamen van de Bijlmerdreef, de 's-Gravendijkdreef en de Geerdinkhofweg terecht heeft verleend. Met deze laatste uitspraak van de Raad van State komt de voltooiing van de vernieuwingsoperatie in het gebied Nieuw Grunder dichterbij.

In de uitspraak over de ontgronding heeft de rechter niet alleen een deel van de bewoners niet-ontvankelijk verklaard maar ook het beroep inhoudelijk ongegrond verklaard. De rechter heeft bepaald dat de procedure op de juiste wijze is gevoerd en dat de ontgronding in overeenstemming is met de gewijzigde ruimtelijke uitgangspunten, zoals die zijn vastgelegd in het structuurplan van de gemeente Amsterdam en in de stedenbouwkundige vernieuwingsplannen van het stadsdeel. Ook heeft de rechter vastgesteld dat de belangen van bewoners zorgvuldig zijn afgewogen en dat op juiste wijze rekening is gehouden met de belangen van milieu, landschap en cultuurhistorie.

Al eerder, op 14 juni jl., oordeelde de rechtbank dat het bouwrijp maken van het nieuwe woongebied Grunder doorgang kan vinden.

De voor de dreefverlaging benodigde vrijstelling van het bestemmingsplan zal in de loop van deze week door het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel worden verleend, nu Gedeputeerde Staten op 19 juli jl. de voor de vrijstelling aangevraagde `verklaring van geen bezwaar' hebben afgegeven.

De op de dreven aanwezige bomen zullen binnenkort worden gekapt. Een tegen de verleende kapvergunning ingesteld hoger beroep werd op 18 mei van dit jaar door de Raad van State ongegrond verklaard. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in De Echo heeft de Raad van State vastgesteld dat de 736 bomen in de omgeving van de Bijlmerdreef, s- 'Gravendijkdreef en Grunder wél gekapt mogen worden.

Met deze uitspraken slaat de vernieuwing van de G-buurt de goede richting in. De werkzaamheden tot het bouwrijp maken zijn voor een deel al uitgevoerd en kunnen verder worden afgerond. De bomen op de dreven kunnen worden gekapt en aansluitend daarop kan het toekomstige woongebied worden opgehoogd. Hiervoor zal ondermeer het zand worden gebruikt dat vrijkomt bij het afgraven van de dreven.

Voor de eerste fase van de woningbouw, waaronder ook een deel van de woningen van het prestigieuze Mi Akoma Di Color-project, is de bouwvergunning met vrijstelling verleend. Volgens planning worden de eerste woningen eind juni 2006 opgeleverd. In totaal zullen er 425 woningen worden gebouwd.