Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 19 juli 2005 C056

Mogelijk erfgoedhuis in RK Weeshuis Hessenberg

Het RK Weeshuis op de Hessenberg krijgt mogelijk een invulling met woningen en een erfgoedhuis. In dit erfgoedhuis zouden bijvoorbeeld de archeologische vondsten uit het gebied tentoongesteld kunnen worden. Het college van B&W heeft vandaag haar voorkeur uitgesproken voor dit voorstel van ontwikkelaar Koninklijke Woudenberg en Atelier Zeinstra - Van der Pol.

De ontwikkelaar biedt 450.000 euro voor het weeshuis. De voormalige Titus Brandsma Kapel blijft buiten de verkoop. Het straatpastoraat heeft dit gebouw op het moment in gebruik als kerk voor dak- en thuislozen. Ze kunnen de kapel kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro zodat het pastoraat het gebruik als straatkerk kan voortzetten. Er is afgesproken dat de gemeente het gebouw weer voor 1 euro kan terugkopen als het gebouw niet meer wordt gebruikt als straatkerk.

Het plan van Koninklijke Woudenberg en Zeinstra - Van der Pol is geselecteerd uit vijf inzendingen. De inzendingen moesten onder andere bestaan uit een plan met een programma, en een bod op het Weeshuis en de kapel. Vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand en de markante ligging in het plangebied is het belangrijk dat het pand een bijzondere invulling krijgt.

In september, nadat de raadscommissie Stadsgebieden haar reactie op het voorstel heeft gegegeven, neemt het college een definitief besluit. Als de gemeente het RK Weeshuis definitief verkoopt aan Koninklijke Woudenberg, moeten de plannen nog wel verder worden uitgewerkt. Wanneer een erfgoedhuis financieel niet haalbaar is, zoeken de gemeente en de ontwikkelaar naar alternatieve functies.

Op de Hessenberg komen 158 appartementen en 19 grondgebonden woningen met een ondergrondse parkeergarage voor de bewoners. De werkzaamheden hiervoor starten in de loop van volgend jaar. De ontwikkeling van het Weeshuis valt buiten deze plannen.

Nadere inlichtingen voor de pers bij: Hugo Maassen, tel. (024) 329 2380.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380