Alle anti-zonnebrandmiddelen even veilig

20.07.2005 / 11:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ncv

Persbericht 20 juli 2005

Zeist - Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu wekken de indruk dat sommige anti-zonnebrandmiddelen onveilig zijn voor de consument. Dit is niet het geval. Alle anti-zonnebrandmiddelen zijn even veilig. De producten voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen en worden hierop door de VWA/Keuringsdienst van Waren regelmatig gecontroleerd.

Het voorkomen van zonnebrand is van belang voor jong tot oud. De kans op huidkanker op latere leeftijd neemt sterk toe bij herhaalde verbranding van de huid. Anti-zonnebrandmiddelen gaan huidkanker niet tegen, maar kunnen wel beschermen tegen verbranding. Ze passen in een totaal aanpak voor verstandig zonnen. De belangrijkste tips voor verstandig zonnen zijn te vinden op de website van KWF Kankerbestrijding en de NCV.

UV-filters in anti-zonnebrandmiddelen voorkomen zonnebrand, door het beschermen van de huid tegen UV-straling. In anti-zonnebrandmiddelen worden vaak combinaties van verschillende filters gebruikt om een optimale bescherming tegen UV-A en UV-B straling te geven. Alle UV-filters in cosmetica ondergaan een uitgebreide en zorgvuldige toelatingsprocedure. Daarbij moet de veiligheid van de toepassing van het filter en de eventuele coating van het minerale filter onomstotelijk worden aangetoond. Voor de beoordeling van de veiligheid is een onafhankelijke Europese commissie verantwoordelijk. Alle producten zijn geformuleerd met filters die in heel Europa, ook in Denemarken, wettelijk zijn toegelaten.

De cosmetica-industrie onderschrijft de noodzaak voor een goede Europese wetgeving voor chemische stoffen. Een uitgebreidere reactie inclusief achtergrondinformatie vindt u op www.cosmetica.nl. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de berichtgeving dan kunt u contact opnemen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van producten voor de persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, shampoo, deodorant en parfum.

Einde persbericht


---