Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 20

JULI 2005

Folkfestival Dranouter laat zich ook smaken door mensen met een laag inkomen

Minister Bourgeois blijft inzetten op verbreden van vakantieparticipatie

Voor wie in armoede leeft, is zomerse vakantiepret vaak ver weg. Met een kleine portemonnee op vakantie gaan is gewoon onbetaalbaar. Ook al gaat het 'maar' om een daguitstap naar zee, een bezoek aan een toeristische attractie of een recreatiedomein.
Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een dienst van Toerisme Vlaanderen, werkt aan het vergroten van de sociale toegankelijkheid van het toeristische aanbod in Vlaanderen. Zo kunnen het eerste weekend van augustus ruim 500 kansarmen op het Folkfestival van Dranouter voor een kleine duit genieten van een muzikaal dagje vakantie in de Westhoek.
Voor het derde jaar op rij zorgt Folkfestival Dranouter vzw, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, ervoor dat mensen met minder financiële mogelijkheden toch kunnen genieten van het Folkfestival.
Via het netwerk van het Steunpunt Vakantieparticipatie worden ruim 500 tickets aan kansarmenverenigingen verdeeld. De organisatoren van het Folksfestival organiseren ook het busvervoer. Wie anders uitgesloten wordt van cultuurparticipatie of leuke uitstappen, krijgt zo toch opnieuw kansen aangereikt.
Na de festivaleditie van 2004 waren de reacties bijzonder uitbundig. Enkele voorbeelden uit de briefwisseling achteraf.
"Het was de eerste keer dat ik meekwam. En wat stond ik te kijken: zo groot dat het was, overal grote tenten waar er muziek was, kleine tenten waar je - als je het wou - kleine en andere dingen kon kopen: zelfs frieten en belegde broodjes. Wat was het warm. De weergoden waren ons goed gezind. Het was erg mooi warm weer. Dus was er voor iedereen wat, zelfs voor de kinderen: springkasteel, glijbaan, enz. ... Bedankt voor de aangename dag die we niet gauw zullen vergeten. Er zijn toch nog goede mensen." - Henriette, Vrolijke Kring Ronse "Er is ook een mooie vlag met ons logo erop gemaakt door Françoise. Onze vlag had in Dranouter veel succes. Er waren mensen die vroegen wat "De Vrolijke Kring" wou zeggen. Henriette gaf uitleg dat het een vereniging is waar armen het woord nemen. Iedereen keerde tevreden naar huis terug. Hopelijk tot volgend jaar!" - Marleen, Vrolijke Kring Ronse
"Op zondag 8 augustus werd een busreis georganiseerd naar het Folkfestival van Dranouter die succesvol is verlopen .Het werd een prachtige fantastische trip bij een zwoele temperatuur ." - Annie, Vrolijke Kring Ronse

Het Steunpunt Vakantieparticipatie werd in mei 2001 opgericht om de sociale toegankelijkheid van het Vlaamse toeristische aanbod te vergroten. In overleg met de sector wordt door het Steunpunt een vakantieaanbod uitgewerkt dat aangepast is aan de geldbeugel van kansarmen en mensen met een laag inkomen. Elk jaar verschijnt er een brochure met een uitgebreid gamma aan individuele vakanties, groepsvakanties en dagtoerisme. "In 2001 maakten 752 kansarme toeristen gebruik van de diensten van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Vorig jaar liep dit al op tot bijna 12.000. En een eerste vlugge analyse van de cijfers van dit jaar, leert ons dat deze lijn wordt doorgetrokken" aldus minister Bourgeois.

Verschillende organisaties uit de toeristische sector stellen, vaak stevig onder de kostprijs, hun accommodatie ter beschikking van mensen met een laag inkomen. Het aanbod groeit elk jaar. "In principe moet iedereen de kans krijgen om aan één of andere vorm van toerisme te doen," vindt minister Bourgeois. "Dit betekent, naast het zorgen voor de sociale toegankelijkheid, ook werk maken van de fysieke toegankelijkheid." Ook op dit vlak geldt het Folkfestival van Dranouter al jaren als een uitstekend voorbeeld.

Meer info:
Steunpunt Vakantieparticipatie: p.a. Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel. Tel. 02 504 03 97. Folkfestival Dranouter, Dikkebusstraat 234, 8950 Dranouter-Heuvelland. Tel. 057 44 69 33. Website: www.folkdranouter.be

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be