Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Zorgboerderij helpt verslaafden Zuidoost aan zelfrespect

20/07/2005 - Vandaag (woensdag 20 juli) heeft Hannah Belliot, wethouder Zorg van Amsterdam, het officiële startschot voor de plaatsing van dakloze verslaafden uit Amsterdam-Zuidoost op zorgboerderijen in het Waterlandgebied gegeven. Zij deed dat tijdens een werkbezoek aan een zorgboerderij in Ilpendam. Wethouder Belliot is zeer tevreden met het project: Het is goed dat deze groep, naast overnachting, ook een dagbesteding heeft. Zo wordt de mensen zelfredzaamheid en een dagritme bijgebracht én de overlast op straat wordt verminderd.

Het project FarmForce ontleent zijn naam aan de samenwerking tussen de Stichting Landzijde Purmerend en het project Workforce van de Stichting Streetcornerwork Amsterdam. Het pilotproject voor dakloze verslaafden uit Zuidoost biedt dagbesteding aan ongeveer 54 personen. Samen met de zorgboer en de begeleider werken de verslaafden als hulpboer op de zorgboerderij. Behalve zorgplaatsen voor verslaafden zijn er ook plaatsen ontwikkeld voor verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten en plaatsen voor de klinische verslavingszorg van de Jellinek.

FarmForce vloeit voort uit het project Gezond leven in de Groene Long waarbij de gemeente Amsterdam samen met andere partners de vraag vanuit de Amsterdamse zorginstellingen en het aanbod heeft samengebracht. De selectie, het vervoer en de dagvergoeding worden door Streetcornerwork geregeld. De plaatsing bij de zorgboeren en de begeleiding worden door Landzijde verricht.

De zorgboerderijen kunnen een akkerbouw- of tuinbouwbedrijf zijn, een varkens- of rundvleesbedrijf of een gemengd bedrijf. Op deze boerderijen is er sprake van kleinschalige opvang. Hierdoor kunnen de zorgboer en de begeleider meer persoonlijke ondersteuning en individuele aandacht geven. Het grootste deel van de werkzaamheden van de hulpboeren bestaat uit het verkrijgen van kwaliteitsproducten. Door de terugkerende werkzaamheden krijgt elke werkdag structuur en de hulpboer een werkritme.

Amsterdamse Poort