Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

20 juli 2005

Projecten mogelijk als luchtkwaliteit per saldo verbetert

Infrastructurele- en woningbouwprojecten die leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit, kunnen worden gecompenseerd met maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren. Dat is mogelijk volgens het nieuwe Besluit luchtkwaliteit 2005 (Blk 2005). Staatssecretaris Van Geel heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Op deze manier kunnen projecten doorgang vinden als daarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de lucht en de gezondheid van burgers.

Van Geel informeert de Tweede Kamer hiermee op hoofdlijnen over hoe gemeenten en provincies om zouden moeten gaan met de mogelijkheden van saldering (compensatie). Hoe deze compensatie er precies uit komt te zien, wordt duidelijk nadat in pilotprojecten de nodige ervaring is opgedaan. Op dit moment zijn dat in ieder geval de projecten Amsterdam A10 West, Project Mainport Rotterdam en Utrecht Centraal Station. De uitkomsten worden meegenomen in de nieuwe wet Luchtkwaliteit die in het najaar naar de Tweede Kamer gaat.

De Raad van State heeft in verschillende uitspraken de mogelijkheid tot saldering aanvaard. In het Blk 2005 staat hoe een saldobenadering eruit kan zien bij de toetsing aan de luchtkwaliteitsnormen. Zo moet de compenserende maatregel onderdeel zijn van het te realiseren project, en moet vast staan dat die maatregel er ook daadwerkelijk komt. Ook zal de compensatie uitwerking moeten hebben op de omgeving die ook last heeft van de verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder zal de compensatie moeten plaatsvinden binnen dezelfde stof. Zo mag overschrijding van fijn stof niet worden gecompenseerd met een verbetering van NO2. Eveneens zullen de verslechtering en de compensatie bij voorkeur gelijktijdig moeten plaatsvinden.

Een voorbeeld van compensatie kan een besluit zijn om een weg te verbreden. Er is dan sprake van verslechtering van de luchtkwaliteit omdat er meer verkeer is. Tegelijkertijd echter kan een snelheidsmaatregel ervoor zorgen dat die verslechtering weer teniet wordt gedaan of dat de luchtkwaliteit zelfs verbetert. Download

Kamerbrief saldering (pdf, 24 KB): http://www.vrom.nl/get.asp?file=DOcs/milieu/200507_Luchtkwaliteit_lmv2005164791.pdf

Zie ook

Dossier Luchtkwaliteit: http://www.vrom.nl/luchtkwaliteit

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21127 )