Ingezonden persbericht


Repliek XS4all in zaak tegen staat over aftapkosten

XS4ALL dient vandaag haar reactie (repliek) in op het verweer van de Staat in de zaak over vergoeding van de aftapkosten. Daarmee komt een uitspraak in deze principiële zaak over de verantwoordelijkheid van de Staat bij de opsporing van strafbare feiten weer een stap dichterbij.

XS4ALL weerlegt in haar repliek de stelling uit het verweer van de Staat, dat aftappen alleen zou worden gebruikt voor het opsporen van internetcriminaliteit. Aftappen wordt voornamelijk gebruikt voor het oplossen van 'off-line' misdaden als geweldsmisdrijven en illegale handel, misdrijven waar iedere burger last van heeft. Het is daarom niet redelijk de kosten voor het aftappen alleen neer te leggen bij de providers en daarmee bij de burgers die toevallig een internetabonnement hebben. Woordvoerster Judith van Erve van XS4ALL zegt "Dat je drugsdealers en mensensmokkelaars kunt pakken door hun internetverkeer af te tappen, betekent niet dat de kosten daarvan alleen door andere internetgebruikers moeten worden gedragen. Wij moeten een systeem bouwen en onderhouden waar alleen de Staat gebruik van maakt. Wij vinden dat de Staat er dan ook voor moet betalen."

XS4ALL schat dat zij de afgelopen jaren ongeveer 500.000 euro heeft moeten uitgeven om haar net te kunnen laten aftappen door Justitie. In de repliek stelt Remy Chavannes van advocatenkantoor Brinkhof dat de Staat de kosten voor de aanbieders "verder heeft verhoogd door een combinatie van strafvorderlijke gulzigheid en technische onkunde." De kosten zijn volgens de internetprovider namelijk nodeloos verhoogd doordat de Staat de technische eisen waaraan het systeem moest voldoen, veel te laat en zonder voldoende deskundigheid heeft vastgesteld. Bij de vaststelling werd vooral geluisterd naar wensen van het opsporingsapparaat en is geen rekening gehouden met de hoge kosten voor providers.

Tenslotte gaat de repliek in op de consequenties van de aftapbaarheidsverplichting op de privacy en vrijheid van meningsuiting op internet. XS4ALL stelt daarbij dat de financiële last die de Staat haar oplegt, haar ervan weerhoudt nieuwe, innovatieve communicatiediensten op de markt te brengen die beter beveiligd en betrouwbaarder zijn dan de bestaande diensten. Aan deze nieuwe diensten bestaat volgens de provider vanuit privacyoogpunt een grote behoefte, omdat de privacy op internet nog onvoldoende gewaarborgd is, zeker in vergelijking met traditionele communicatiemiddelen zoals de post en telefonie. Judith van Erve: "We zien dat we dat soort diensten niet of alleen voor heel veel geld kunnen ontwikkelen, terwijl in landen waar de Staat de aftapkosten betaalt, die diensten eerder beschikbaar komen of goedkoper zijn. Uiteindelijk is de Nederlandse consument de dupe van een kortzichtzige bezuinigingsoperatie."

De Staat heeft nu zes weken om te reageren op de repliek van XS4ALL. Daarna volgt een zitting bij de rechtbank.

De gehele repliek is in pdf-formaat te downloaden via http://www.xs4all.nl/nieuws/pdf/repliek.pdf


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht