Socialistische Partij

Onderwijs moet betaalbaar worden

20-07-2005 * De Kamer heeft op de valreep voor het zomerreces het lesgeld in het voortgezet onderwijs en voor 16- en 17-jarigen in het beroepsonderwijs afgeschaft. Een belangrijke stap om het onderwijs betaalbaarder te maken. De SP wil verder gaan en ook andere kosten die zwaar drukken op de huishoudportemonnee terugbrengen.

Wat de SP betreft wordt onderwijs zelfs gratis. De steeds maar duurder wordende schoolboeken moeten voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs gratis worden. Ook de ouderbijdrage moet worden afgeschaft.

Vorig jaar organiseerde de SP een enquête onder ouders met schoolgaande kinderen. Daaruit blijkt dat veel gezinnen enorme moeite hebben om de steeds hoger wordende schoolkosten op te brengen. Dat de hoge schoolkosten een probleem zijn wordt inmiddels ook erkend door andere partijen in de Tweede Kamer. Dat leidde dit jaar tot afschaffing van het lesgeld. Aan de andere kosten wordt niets gedaan.

Om aan te tonen dat het afschaffen van het lesgeld niet genoeg is om onderwijs betaalbaar te maken herhaalt de SP de enquête van vorig jaar. Uit de enquête moet blijken hoeveel schoolboeken en ouderbijdrage duurder zijn geworden en in hoeverre tegemoetkomingen tekort schieten.

Na het zomerreces wil SP-Kamerlid Fenna Vergeer, in een debat over schoolkosten, minister Van der Hoeven van onderwijs de resultaten van het onderzoek gebruiken.
Zie ook:
* Heeft u schoolgaande kinderen? Vul de enquête in! * Uitkomsten enquête vorig jaar.