Rechtbank Leeuwarden


Veroordelingen in zaken criminele organisatie in softdrugs

De rechtbank Utrecht veroordeelt twaalf verdachten (één rechtspersoon die een growshop exploiteerde en elf natuurlijke personen) ter zake van deelneming aan een criminele organisatie. De organisatie legde zich toe op de productie van soft drugs in Nederland en de uitvoer ervan naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland.

In dit samenwerkingsverband hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan in de Opiumwet strafbaar gestelde gedragingen. Er is volgens de rechtbank echter geen sprake van een zwaar misdaadsyndicaat dat gebruik maakt van intimidatie en geweld.

De twee verdachten die naar het oordeel van de rechtbank de leiding hadden, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk, respectievelijk 21 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De andere verdachten werden veroordeeld tot tussen 5 en 10 maanden gevangenisstraf, al dan niet in combinatie met een werkstraf. De verdachten die alleen betrokken waren bij het verzorgen van de teelt hebben minder straf gekregen dan de verdachten die ook nog voor transport naar het buitenland hebben gezorgd.

De rechtspersoon is veroordeeld tot een geldboete van ⬠10.000,- voorwaardelijk.

LJ Nummer

AT9750

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 20 juli 2005 Naar boven