Gemeente Schiedam


Stad moet aan begin van het nieuwe seizoen 'spic en span' zijn

Schiedam krijgt grote zomerschoonmaak

Veel Schiedammers zijn minder tevreden over het straatbeeld; met name in de binnenstad, maar ook in de andere wijken. Als voornaamste oorzaak daarvan wordt een toenemende vervuiling genoemd. De gemeente als opdrachtgever en Irado/ONS als uitvoerder nemen de kritiek serieus. Schoon is één van de speerpunten van het gemeentelijk beleid. Alleen in een schone stad is het goed toeven voor eigen inwoners en voor bezoekers van buitenaf.

Omdat de eerste klap en daalder waard is, kiezen de gemeente en Irado ervoor om nog tijdens de zomervakantie een grote inhaalslag te maken zodat Schiedam bij het begin van het nieuwe seizoen weer `spic en span' is. Wethouder Hans Meijer gaf maandag samen met een team van Irado afdeling UBOR (Uitvoering Beheer Openbare Ruimte) in Zuid het officiële startsein voor de grote zomerschoonmaak.

De zomerschoonmaak gaat een maand duren en alle disciplines groen en reiniging van UBOR - kortom alle beschikbare menskracht en materieel - zullen worden ingezet om er gezamenlijk een succes van te maken. Schiedam - en dan gaat het om de woonwijken, de industriegebieden en de parken - is voor deze grootscheepse reinigingsoperatie onderverdeeld in kleinere deelgebieden die allen een totaalaanpak krijgen. Zowel het groen, het onkruid, de stoepen straten en goten krijgen een grote onderhoudsbeurt. Als de teams met een deelgebied gereed zijn, zal telkens een schouw worden gehouden om te beoordelen of het resultaat aan de verwachtingen voldoet. De teams gaan de komende week aan de slag in het noordelijkste en zuidelijkste deel van de stad en werken zo naar het centrum toe.

Efficiëntere inzet

De zomerschoonmaak staat niet op zichzelf, maar is het begin van een compleet onderhoudsplan van Schiedam. De gemeente heeft, net als op een aantal andere terreinen, op het reguliere onderhoud van de stad moeten bezuinigen. Daarom worden onder meer maatregelen genomen, om te komen tot een efficiëntere inzet van menskracht en materieel. Overigens is er nog steeds, ondanks de bezuinigingen, een aanzienlijk bedrag beschikbaar voor het onderhoud van de stad.De gemeente en Irado/ONS zullen zich alle inspanningen getroosten om dat geld zo effectief mogelijk te besteden en om het Schiedamse straatbeeld zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Maar zij kunnen dat niet alleen. De betrokkenheid van de Schiedammers bij en het
verantwoordelijkheidsgevoel voor eigen straat, buurt en stad is hard nodig.

Sigarettenpeuken

Zo helpt het al enorm als huisvuil niet te vroeg wordt buitengezet en als allerlei afval - van sigarettenpeuken tot verpakkingen van versnaperingen - niet op straat wordt gegooid.

Sommige stadgenoten zijn bereid iets extra¿s te doen. Ze adopteren een prullenbak of een bloemenbak bijvoorbeeld. De gemeente is van plan na de zomervakantie een aantal van deze Schiedammers in het zonnetje zetten.

Tegelijkertijd wordt ook scherper op handhaving van de regels gecontroleerd. Dat is mogelijk omdat de Lichtblauwe Brigade deze taak kort geleden heeft overgenomen van Irado/ONS en daar meer tijd in gaat steken. Wie nu de straat bevuilt, loopt een groot risico daar onmiddellijk op te worden aangesproken. Het is slechts een van de maatregelen die moeten leiden tot een schoon Schiedam waar iedereen trots op kan zijn.