Gemeente Schiedam


Dynamisch reizigers informatiesysteem wordt in Schiedam uitgetest

Vanaf afgelopen maandag wordt het nieuwe Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRI-Systeem) op het busstation van Schiedam Centrum getest. Tijdens deze proef, die ongeveer 4 maanden zal duren, wordt de werking van het systeem getest. In oktober 2005 zal de officiële openingshandeling worden uitgevoerd. Het systeem heeft tot doel om de informatievoorziening naar de reizigers te verbeteren.

Schiedam wordt steeds meer gezien als regionaal knooppunt van openbaar vervoersstromen. Het doortrekken van de metro (2002), de aanleg van TramPlus en de ontwikkeling van Schieveste bevestigen dit beeld. De aanleg van het reizigers informatiesysteem past in het beleid om door middel van het verbeteren van de kwaliteit van het totale openbaar vervoerproduct het gebruik hiervan te bevorderen. De aanleg is onderdeel van het Regionale Verkeer en Vervoerplan van de Stadsregio Rotterdam, die de aanleg van het systeem volledig heeft gesubsidieerd. Het project is aangelegd in samenwerking met de RET en Connexxion.

De voordelen op een rijtje:


- Actuele vertrekinformatie in de (droge) stationshal en op de perrons, zodat wachtende reizigers worden geïnformeerd over de vertrektijden en ¿haltes van bussen


- Het systeem detecteert wanneer een bus vertraging heeft opgelopen zodat wachtende reizigers hierover in de stationshal en op de perrons op de hoogte worden gehouden


- Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer het op een station ontbreekt aan goede informatie over wachttijden, deze wachttijd tot drie keer zo hoog wordt ervaren. Door de toepassing van een DRI systeem zal in het beeld van de reizigers de bus vaker op tijd komen en zal het wachten als minder hinderlijk worden ervaren.

Op termijn zal het DRI-systeem ook worden geplaatst op de TramPlus haltes bij het station Schiedam Centrum.