Gemeente Tilburg

05264BW

Datum
20 juli 2005

Aanzet tot Centrum voor Beeldende Kunst

Exposities, servicepunt, ontmoeting en educatie onder één dak

Het afgelopen voorjaar heeft het college zich uitgesproken voor het opzetten van een Centrum voor Beeldende Kunst. In navolging daarop is nu de visie besproken waarin wordt aangegeven hoe dit CBK eruit kan zien. Daarbij gaat het om de uitstraling en identiteit, de functies, samenwerkingsverbanden en organisatie.

Uitstraling en locatie

Het Tilburgse CBK komt er voor de Beeldende Kunst in Tilburg en omgeving. Het CBK moet een ontmoetingsplek zijn voor kunstenaars en publiek. Niet alleen de stad, maar ook de regio moet er plezier van hebben. Tilburg vervult in de praktijk al een centrumfunctie. Een aantal kenmerken van de culturele sector in Tilburg dienen in het CBK terug te komen: samenwerking, link met de Tilburgse kunstvakopleidingen, vernieuwing/avantgardisme. Het is, vanwege de helderheid van het profiel van een Tilburgs CBK, niet de bedoeling dat aan het Centrum ook cursussen worden verbonden. Dat sluit een zekere afstemming tussen cursorisch aanbod en CBK overigens niet uit. Qua huisvesting ligt in de toekomst een plek in de Spoorzone voor de hand. Maar in de tussentijd zal een andere locatie gevonden moeten worden. Welke dat is wordt later onderzocht.

Functies

De belangrijkste functies voor het centrum worden: exposities, service- en advies, ontmoeting, educatie en informatie.

Wethouder Backx: "Het eerste hebben we behoefte aan expositiemogelijkheden. Daaraan geven we voorrang. In Tilburg is al een hoogwaardige expositiemogelijkheid met internationale allure (De Pont), verder zijn er een paar kleinschalige expositiemogelijkheden voor Tilburgse kunstenaars, de kunstenaarsinitiatieven. Tilburg mist een expositiemogelijkheid voor Tilburgse en regionale kunstenaars - of kunst die kan worden gelieerd aan Tilburg en omgeving - met een landelijke uitstraling. Een Tilburgs CBK moet in deze lacune voorzien." Het CBK moet daarnaast voor geïnteresseerde burgers en voor potentiële opdrachtgevers het loket zijn om informatie te verkrijgen over Beeldende Kunst in Tilburg. Naast passieve informatieverstrekking, dient het CBK ook een rol te vervullen in actieve informatieverstrekking en educatie. Voor de informatievoorziening van alles wat er op kunstzinnig cursusgebied in Tilburg gebeurt wordt samengewerkt met de bibliotheek (OBT). Zij hebben een uitgewerkt idee over een (actieve) informatievoorziening over het cursusaanbod in Tilburg en omgeving. Veel partijen in de stad staan positief tegenover een rol van de OBT op dit terrein.

Uitwerking
Het is de bedoeling dat in september 2005 een externe deskundige opdracht krijgt om een artistiek profiel te schrijven voor een Tilburgs CBK. Het eerste concept van dit profiel zal tijdens een bijeenkomst met interne en externe deskundigen worden besproken waarna het definitieve profiel van het CBK wordt vastgelegd. De "profielmaker" wordt ook gevraagd namen van kandidaten aan te dragen die met de definitieve inrichting en opzet van het CBK wordt belast. Dit moet dan vanaf januari 2006 plaatsvinden.

Informatie voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, woordvoerder wethouder Backx, tel 013 - 542 89 91 Mascha Arts, communicatie, tel 013 - 542 88 05


---- --