WBSO in trek bij Nederlands bedrijfsleven

20.07.2005 / 15:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem3

WBSO in trek bij Nederlands bedrijfsleven

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar ruim 14.000 S&O (Speur- en Ontwikkelingswerk) aanvragen ingediend voor de WBSO. Via deze belastingmaatregel kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor de loonkosten van medewerkers die speur- en ontwikkelingwerk verrichten. Zo'n 95 procent van de aanvragen is afkomstig uit het MKB. Dit blijkt uit de 'Focus op Speur- en Ontwikkelingswerk 2004', die door SenterNovem is uitgebracht. De belangstelling voor de WBSO nam vorig jaar toe en deze lijn lijkt zich ook in 2005 verder door te zetten.

Tot en met 2 juni jl. konden ondernemers hun aanvraag voor de tweede helft van 2005 bij SenterNovem indienen. In totaal zijn tijdens deze tweede indieningsperiode zo'n 6.200 aanvragen ingediend tegen 5.500 in dezelfde periode vorig jaar. In 2004 en 2005 heeft de overheid onder andere maatregelen genomen om de WBSO voor zelfstandige ondernemers aantrekkelijker te maken. Dit is terug te vinden in de forse toename van het aantal toegekende aanvragen van zelfstandige ondernemers. Dit aantal liep van 660 aanvragen in 2003 naar 810 in 2004.

Belangstelling is er ook voor de dit jaar opgenomen mogelijkheid om WBSO aan te vragen voor projecten die gericht zijn op de analyse van de technische haalbaarheid en projecten die vallen onder het verruimde begrip technisch wetenschappelijk onderzoek.

Financiële stimulans
Met de WBSO kunnen ondernemers en zelfstandigen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van medewerkers die speur- & ontwikkelingswerk (S&O) verrichten. In de praktijk betekent dit dat ondernemingen minder loonheffing hoeven af te dragen. Zelfstandigen krijgen een aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Startende zelfstandigen en startende ondernemingen krijgen een extra tegemoetkoming omdat het Ministerie van Economische Zaken deze ondernemingen extra wil ondersteunen. Het WBSO-budget voor 2005 bedraagt 398 miljoen euro. De WBSO is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over SenterNovem en de WBSO, kijk dan op www.senternovem.nl/wbso. Hier kunt u ook terecht voor het aanvraagformulier, de digitale WBSO-handleiding en de tekst van de regeling. Op werkdagen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de WBSO-helpdesk van SenterNovem, telefoon (038) 455 35 54.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid.