Provincie Limburg

Brunssum moet bodemsanering Emmaterrein uitvoeren De gemeente Brunssum moet de bodemsanering van een deel van het

voormalige mijnterrein Emma overdoen. Dat heeft de Raad van State (RvS) vandaag in haar uitspraak bepaald. De RvS concludeert eveneens dat de Provincie terecht aan de gemeente in 2002 een correctiebevel heeft opgelegd. De gemeente krijgt twee jaar de tijd om de uitvoering van de bodemsanering te herstellen. Gedeputeerde Bert Kersten is verheugd dat de RvS onderschrijft dat de procedures zorgvuldig zijn doorlopen: Alle energie moet nu gestopt worden in het uitvoeren van het saneringsplan. Ik hoop dat de gemeente Brunssum dit voortvarend oppakt samen met de bewoners en samen met de Provincie.

De uitspraak van de Raad van State is de afronding van een lange procedure. In 1999 rezen er bij de bewoners van het Parkplan Emma twijfels over het eindresultaat van de bodemsanering, die in de periode van 1996 tot en met 1999 is uitgevoerd. Aan de hand van een onderzoek van Ernst&Young Forensic Services concludeerden de Provincie en de verantwoordelijke gemeenten Brunssum en Heerlen in december 2000 dat controleonderzoeken noodzakelijk waren. De onderzoeken werden in 2001 en 2002 door TNO verricht in opdracht van de gemeente Brunssum. De resultaten bevestigden de vermoedens dat niet alle maatregelen waren getroffen zoals in het saneringsplan beschreven. Omdat de gemeente Brunssum een herstelsanering niet wilde uitvoeren, heeft de Provincie in juli 2002 een zogenoemd correctiebevel opgelegd. De Raad van State concludeert in haar uitspraak dat de Provincie dat bevel terecht heeft opgelegd en dat Brunssum een herstelsanering moet uitvoeren. Ook het herstelsaneringsplan dat de gemeente alsnog in december 2002 bij de Provincie heeft ingediend is terecht afgewezen. De Provincie keurde dat herstelsaneringsplan destijds niet goed, omdat Brunssum in dat plan niet de juiste normen voor de bodemkwaliteit had opgenomen.

Brunssum heeft nu 2 jaar de tijd om de herstelsanering uit te voeren. De Raad van State heeft in haar uitspraak aangegeven dat alle maatregelen van het saneringsplan uit 1996 alsnog moeten worden uitgevoerd. Als Brunssum aanpassingen wil ten opzichte van dat plan, dan zal de gemeente die aanpassingen in een aanvullend (herstel)saneringsplan aan de Provincie moeten voorleggen. De Provincie verwacht dat de gemeente het overleg met de bewoners van het Parkplan Emma en met de Provincie voortvarend oppakt en binnen 2 à 3 maanden een nieuw herstelsaneringsplan indient.

20-7-2005 15:34