D66

Schriftelijke vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen inzake de toelating van in het buitenland gediplomeerde artsen
20 juli 2005

1. Bent u bekend met ENuffic, een actiegroep die is opgericht door artsen die buiten de EU hun diploma hebben gehaald en protesteren tegen de procedure om in Nederland als arts geregistreerd kunnen worden?

2. Wat is uw reactie op de klachten van deze in het buitenland opgeleide artsen dat ze aan allerlei ondoorzichtige en oncontroleerbare voorwaarden moeten voldoen na een eveneens onduidelijke en oncontroleerbare diplomavergelijking?

3. Hoeveel artsen zijn er thans in Nederland die een het huidige beoordelingssysteem zitten? Hoe lang duurt deze procedure gemiddeld? Hoeveel van hen worden uiteindelijk als arts geregistreerd?

4. Is het de minister bekend dat veel artsen vanwege hun moeilijkheden met de Nederlandse procedure aan het toelatingsexamen in Engeland deelnemen en na een succesvolle afronding naar Engeland vertrekken? Zo ja, is het aantal van de naar Engeland geëmigreerde artsen bij de minister bekend? Zo nee, is de minister bereid om hier onderzoek naar te verrichten?

5. Hoe beoordeelt u het toelatingsexamen voor buitenlandse artsen zoals dat in Engeland bestaat en waarin na het behalen van een theoretisch examen en een praktisch examen een buitenlandse arts kan worden geregistreerd?

6. Bent u bereid het Nederlandse systeem te bezien en bijvoorbeeld een toelatingsexamen vergelijkbaar met het Engelse systeem in te voeren?

20-7-2005 12:50