Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Onderwijsgeld niet vergokken

Utrecht, - De LSVb staat positief tegenover de plannen van staatssecretaris Rutte om de commerciële nevenactiviteiten van scholen en universiteiten aan banden te leggen. Voorzitter Jonathan Mijs: "Publiek geld bedoelt voor het Hoger Onderwijs moet aantoonbaar geïnvesteerd worden in het Hoger Onderwijs en is niet bedoeld om te vergokken op de private markt."

In de brief die vandaag naar de tweede kamer is gestuurd staan eindelijk duidelijke richtlijnen voor de besteding van publiek geld. Publiek geld moet ten goede komen aan de kerntaak van de instelling, namelijk onderwijs. De instellingen moeten verantwoording afleggen voor de besteding van het publieke geld en moeten kunnen aantonen dat investeringen een meerwaarde opleveren voor het onderwijs.

De LSVb heeft geen bezwaren tegen nevenactiviteiten van instellingen als deze direct een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Door duidelijke richtlijnen en toezicht op investeringen van instellingen kan ervoor gezorgd worden dat het krappe budget voor Hoger Onderwijs ook daadwerkelijk wordt besteed aan onderwijs en niet wegstroomt naar de private markt.

De LSVb vindt dat de nieuwe richtlijnen direct moeten ingaan, maar heeft wel zijn twijfels bij het ingaan met terugwerkende kracht. Als instellingen geconfronteerd worden met forse terugvorderingen kan dit ten kosten gaan de kwaliteit van het onderwijs en dit moet ten alle tijden worden voorkomen.



Landelijke Studenten Vakbond