Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (20/07)

OOSTERHOUT NB, 20 juli 2005

Politie waarschuwt voor insluipers

OOSTERHOUT: De politie Midden en West Brabant waarschuwt voor insluipers die de laatste tijd actief zijn in de regio. De daders zijn in alle gevallen vrouwen. Een overzicht:

* Op 1 juli zit een bewoner van de Nieuwstraat in Gilze achter zijn computer, als er onverwacht een onbekende vrouw bij hem in de woning staat. Hoe ze binnen is gekomen is onduidelijk. Ze hangt een onsamenhangend verhaal op en vertrekt. Een getuige verklaart dat de vrouw in gezelschap van nog twee andere personen was.
* Drie vrouwen bellen op 12 juli aan in de Nassaustraat in Tilburg. De bewoners 80 en 78 jaar oud, laten het trio binnen, dat een verhaal ophangt over een lekkage. Als het drietal weer weg is ontbreken er ook enkele portemonnees uit de woning en wordt er even later onrechtmatig gepind met de bankpassen.

* Op 13 juli vragen twee vrouwen om glas water bij een woning in de Ridder van Merwestraat in Dussen. Even later staat het duo in de woonkamer. De bewoner ziet bij achterdeur nog een derde persoon en weet de vrouwen naar buiten de te werken. Het lukt hen hier niet om iets te stelen.

* Diezelfde dag vragen twee vrouwen weer om glas water. Dit keer bij een bejaarde man aan het Wilhelminaplein in Dussen. Als de man terug komt met het glas water, zijn de vrouwen weg. In zijn woning staat een nachtkastje open, waaruit twee geldkistjes en een portemonnee verdwenen zijn.

* Een overbuurman waarschuwt een bewoner van de Terburghtweg dat er drie vrouwen de woning zijn binnengegaan, via de openstaande achterdeur. Door snel ingrijpen wordt voorkomen dat er zaken gestolen worden. Dit gebeurde op 14 juli in Oisterwijk.

* Twee vrouwen bellen aan bij een woning aan de Tramstraat in Dongen. Het is 16 juli. Een van hen zegt zich niet goed te voelen en vraagt of ze binnen mogen komen. Ze zijn ongeveer een kwartier binnen geweest. Als de vrouwen weer weg zijn, blijken er twee bankpassen te zijn gestolen.

In alle gevallen nam de politie een aangifte op. Het is opvallend dat alle gedupeerden spreken over vrouwen met een Slavisch uiterlijk, die gebrekkig Nederlands spreken en gekleed gaan in wijde lange rokken. Aan de hand van de signalementen speurt de politie naar de nog onbekende vrouwen.

Het komt vaker voor dat vooral oudere mensen bezoek krijgen van dit soort dieven, die met een smoes de woning binnenkomen, de bewoners afleiden en hun slag slaan.
Het binnendringen in woningen is te voorkomen door op toegangsdeuren zogenaamde kierstandhouders aan te brengen. Met een kierstandhouder kan men contact krijgen met de bezoeker(s), zonder dat de hele deur geopend hoeft te worden. Is het bezoek bekend of vertrouwd, dan kan men de kierstandhouder openen en kan het bezoek binnen gelaten worden. Bij onbekenden is het raadzaam naar een legitimatie te vragen voordat men deze personen de woning binnen laat.

Snelheidscontrole: 21 % in de fout

SLEEUWIJK: De politie hield dinsdagmiddag 19 juli tussen 13.50 uur en 14.50 uur een snelheidscontrole op De Roef in Sleeuwijk. Sinds de aanleg van de nieuwe weg is de maximum snelheid daar verlaagd van 80 km/u naar 60 km/uur. Omdat veel automobilisten zich niet houden aan de nieuwe maatregel, terwijl er toch duidelijk verkeersborden staan, was het reden voor een controle. De lasergun werd ingesteld op 72 km/u. Van de 75 passanten reden er nog 16 te snel voorbij het controle punt. Dit leverde alle overtreders een bekeuring op. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 109 km/u.

Zoeking naar wapen in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: Vanwege concrete verdenkingen op het illegale bezit van wapens, deed de politie een doorzoeking in een woning aan de Vogelenzang. Dit gebeurde woensdagochtend 20 juli 2005. In de woning zijn hagelpatronen, knalpatronen, lichtkogels, een imitatie pistool, twee stroomstootwapens en een katapult aangetroffen. Deze munitie en wapens mag je in Nederland niet voorhanden hebben. Tegen de 63-jarige bewoner is dan ook proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De man toonde nog wel een Tsjechische wapenvergunning, maar die heeft geen enkele rechtsgeldigheid in Nederland.

Dongenaar achter het stuur betrapt tijdens rijontzegging

DONGEN: Op dinsdagmiddag 19 juli betrapte de politie een automobilist die reed tijdens een rijontzegging. Dat gebeurde rond 17.45 uur op het Looierhof. De rechter had deze 36-jarige inwoner van Dongen bij rechterlijke uitspraak verboden om motorrijtuigen te besturen. Agenten zagen de man tóch in een personenauto rijden. De man moest mee naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt vanwege dit misdrijf.

Computers gestolen bij bedrijfsinbraak

WAALWIJK: Op 19 juli werd tussen 20.15 uur en 20.45 uur ingebroken in een bedrijfspand aan de Grotestraat. Uit het bedrijf werden circa zeven computers en/of laptops gestolen. Een buurtonderzoek leverde de politie tot op heden nog geen aanknopingspunten op. De technische recherche gaat nog een onderzoek naar achtergebleven dadersporen instellen.

Boetes bij verkeerscontroles

GILZE EN RIJEN: Op verschillende plekken in Gilze, Rijen en Molenschot hield de politie dinsdagmiddag/avond verkeerscontroles. Daarbij zijn circa 100 personenautos en 25 bromfietsen gecontroleerd. Vijftien automobilisten kregen proces-verbaal voor het niet dragen van de autogordel. Dit leverde iedere overtreder een bekeuring van 45,- op. Een automobilist kreeg een boete van 30,- op het rijbewijs was verlopen. Van een andere bestuurder werd een nog openstaande boete geïnd.

Van de 25 gecontroleerde bromfietsen bleken er tien opgevoerd, wat de berijders een proces-verbaal opleverde. Twee scooters werden door de politie tijdelijk uit het verkeer genomen voor een nader technisch onderzoek. Een 17-jarige Bredanaar raakt zijn bromfiets kwijt. De politie nam de scooter in beslag omdat bij een controle van het vermogen op de rollentestbank, de teller dik de 2 kilowatt overschreed. De jongeman kreeg een Halt verwijzing en de Officier van Justitie gaat beslissen wat er met de scooter gaat gebeuren. Ook moest er een andere scooter buiten gebruik gesteld worden, omdat die niet verzekerd was. Verder werden bromfietsers bekeurd voor:
* 3 x geen geldig bromfietscertificaat, boete 20,-

* 1 x geen helm, boete 45,-

* 1x geen verlichting, boete 40,-

Bij een snelheidsmeting op de Hannie Schaftlaan in Rijen was slechts één automobilist in overtreding. Hij reed 65 km/u in plaats van de toegestane 50 km/u, wat neerkomt op een boete van 45,-

DONGEN: In Dongen zijn tussen 14.30 uur en 21.00 uur zeven weggebruikers geverbaliseerd op diverse locaties in Dongen. Het ging om:

* 3 x mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, boete 180,-
* 1 x rijden in strijd met éénrichting verkeer op met bromfiets, boete 30,-

* 1 x rijden in strijd met gesloten verklaring met bromfiets, boete 30,-

* 1 x rijden in strijd met gesloten verklaring met auto, boete 45,-
* 1 x niet dragen van helm op bromfiets, boete 45,-

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:

* Het rijden met een te hoge snelheid

* Het rijden door rood licht

* Alcoholgebruik in het verkeer

en op oorzaken van ernstig(er) letsel:

* Rijden zonder helm

* Het niet gebruiken van de autogordel.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) blijkt dat het aantal verkeersdoden is in 2004 met 19% gedaald ten opzichte van 2003. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandde als gevolg van een verkeersongeluk, daalde in diezelfde periode met 10%.

Auteur: Jeroen Steenmeijer