Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 20

JULI 2005

Bourgeois overlegt met ambassadeurs voor meer samenwerking met Westelijke Balkan en Oost-Europa

Vandaag ontmoette Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois de ambassadeurs van kandidaat-EU-leden Bulgarije, Roemenië en Kroatië. De bedoeling is om in overleg met deze ambassadeurs concrete paden van samenwerking uit te stippelen. Ook de ambassadeur van Oekraïne nam deel aan de besprekingen. Hoewel Oekraïne niet onmiddellijk perspectief op toetreding heeft, wil Vlaanderen werk maken van een structurele samenwerking op lange termijn met Oekraïne.

Begin dit jaar paste de Vlaamse regering de samenwerking met de Centraal- en Oost-Europese landen aan. Aanleiding was de veranderde situatie in deze regio door de toetreding van 10 landen tot de Europese Unie en de kandidaatstelling van een aantal andere landen.

De recent toegetreden landen blijven een prioritaire plaats innemen in het Vlaams buitenlands beleid. Maar Bourgeois ziet voor Vlaanderen ook een belangrijke rol weggelegd in de toekomstige lidstaten Bulgarije, Roemenië en Kroatië: "Vlaanderen moet deze landen steunen in de voorbereiding tot hun toetreding en succesvolle integratie in de Europese Unie. Ik denk daarbij specifiek aan capaciteitsopbouw, vorming en de bevordering van het democratiseringproces."

Daarnaast wil Vlaanderen een intensievere samenwerking met de landen van de nieuwe buitengordel, in hoofdzaak met Oekraïne. "Oekraïne heeft een veelbelovende toekomst. Met de aanstelling van de nieuwe president is er alvast vooruitzicht op een aantal belangrijke hervormingen," aldus Bourgeois.

De buitenlandminister benadrukt dat de middelen, prioriteiten en acties van de Vlaamse samenwerking parallel lopen met de Europese initiatieven. Hij sluit ook niet uit dat in de toekomst andere landen uit de Westelijke Balkan en de buitengordel in zijn beleid worden opgenomen. Budgettair krijgt het Vlaams buitenlandbeleid de komende jaren immers wat meer armslag, met een jaarlijkse groeivoet van 10%. Dit jaar trekt Bourgeois een budget van 1.800.000 euro uit voor de samenwerking met Bulgarije, Roemenië en Kroatië en 350.000 euro voor samenwerkingsprojecten met Oekraïne. Dit laatste bedrag wordt voornamelijk aangewend voor initiatieven rond democratische en economische versterking, conflictpreventie en samenlevingsopbouw.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be