Het Nederlandse Rode Kruis

20 juli 2005
Buitenlandse blarenprikkers in actie bij Vierdaagse

Sam en Heli: Finse blarenprikkers

Dat Rode Kruis-vrijwilligers graag hulp verlenen bij de Vierdaagse is een feit. Maar dat er zelfs vrijwilligers uit Finland komen om Nederlandse blaren te prikken is toch wel heel bijzonder. Heli Rentola en Sam Back helpen dit jaar voor het eerst mee met de hulpverlening tijdens de Vierdaagse. Zij zijn twee van in totaal vier buitenlandse vrijwilligers: ook een Engelsman en een Belg doen mee. Hoe hebben ze de weg naar Nijmegen gevonden?

Zelf de Vierdaagse gelopen
Sam is in het dagelijks leven brandweerman en paramedicus. Ik heb zélf de Vierdaagse gelopen, in 2002. Omdat ik zelf in Finland vrijwilliger ben, had ik natuurlijk veel belangstelling voor de Nederlandse Rode Kruis-vrijwilligers. Al snel kreeg ik het idee om ook als vrijwilliger bij de Vierdaagse aan de slag te gaan. Ik heb Heli ook weten te enthousiasmeren.

Vandaag zijn al 786 mensen behandeld voor blaren

Heli is voor het eerst in Nederland. Het is ook de eerste keer dat Sam en ik samenwerken. In Finland zitten we in een andere EHBO-groep. Sam is verbaasd: Ik had eigenlijk wel meer buitenlandse vrijwilligers verwacht. Ik heb ook in Monaco de Formule 1 gedaan, daar waren de vrijwilligers hartstikke internationaal. Maar ik wilde meer hands-on bezig zijn. Met 45.000 lopers zal dat wel lukken denk ik, hahaha!

Blarenprikken: een heel nieuwe ervaring
De twee hadden nog geen ervaring met blarenprikken. We hebben veel rock & roll-festivals gedaan, daar krijg je vooral te maken met de gevolgen van alcoholgebruik., legt Sam uit. In Finland wordt stevig ingenomen, moet je weten. Ook na knokpartijen moet je dan nog wel eens iemand verbinden. Het blarenprikken is dus een hele nieuwe ervaring.

Ik heb zoveel mogelijk vastgelegd met mijn videocamera., vertelt Heli. De film laat ik in Finland zien. Volgend jaar komen we weer terug met een hele grote groep Finnen!