Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Contacten met België over marinesamenwerking

20-7-2005 15:59:00

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de motie-Kortenhorst c.s. (29 800 X, nr. 34) onderzoekt Defensie onder meer de mogelijkheid de kustwachtbeschermings- en patrouilletaken te laten uitvoeren door patrouillevaartuigen. Eerder hebben de minister en ik u laten weten dat in dat kader ook sprake is van contacten met andere landen over de mogelijkheden M-fregatten van de Koninklijke marine af te stoten.

Binnenkort zullen met België besprekingen beginnen over de mogelijkheden van verkoop van M-fregatten aan dat land. In deze besprekingen wordt tevens de mogelijkheid onderzocht de samenwerking tussen de marines van beide landen te intensiveren, onder meer door het waar mogelijk gezamenlijk exploiteren van gelijksoortige schepen bij beide zeemachten.

Ik hecht er belang aan te beklemtonen dat het overleg met België niet vooruitloopt op de uitkomsten van de studie over de toekomst van de Koninklijke marine naar aanleiding van de motie Kortenhorst c.s. en de motie-Van Baalen c.s. (29 800 X, nr. 37). Over de uitkomsten van het overleg met België zult u in het kader van de marinestudie tijdig vóór de behandeling van de defensiebegroting 2006 worden geïnformeerd.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE