PERSBERICHT - 2005-07-20

Ruim een half jaar na introductie op de Auto-Rai in Amsterdam

ANWB stopt met EnginYoy-navigatiesysteem

De ANWB stopt met onmiddellijke ingang met diensten op het gebied van navigatie. Alle activiteiten met betrekking tot de systemen Engin en EnginYoy worden met onmiddellijke ingang beëindigd. Belangrijkste reden lijkt te zijn, dat het niet gelukt is in deze markt de positie van een 'prominente aanbieder' op Europees niveau te bereiken. EnginYoy werd pas dit jaar op de Auto-Rai geïntroduceerd, Engin was er al enkele jaren

EnginYoy was het enige systeem voor mobiele navigatie op de Nederlandse markt zonder kaartmateriaal on-board. Der informatie moet via een GPRS-verbinding per mobiele telefoon van een centrale server worden gehaald. Dat heeft als voordeel, dat het kaartmateriaal altijd actueel is, terwijl bovendien problemen op de wegen makkelijk en actueel konden worden gesignaleerd.

Andere systemen, zoals TomTom en Route66 bleken echter ook steeds beter in staat tot deze 'dynamische' routering.

Verklaring
In een verklaring schrijft de ANWB onder meer dat zij gedurende een aantal jaren initiërend is geweest in de ontwikkeling van informatie en diensten voor mensen onderweg. Via navigatie is getracht de marktpositie van prominente aanbieder te bereiken.

Enerzijds kan worden geconstateerd dat de navigatiemarkt zich dusdanig heeft ontwikkeld dat je een Europese speler moet willen zijn. Dit ligt niet in de lijn van de ambities van de ANWB. Anderzijds blijkt dat de markt voor innovatieve dienstenconcepten moeilijk realiseerbaar is.

Per direct
In het licht van beide ontwikkelingen is het besluit gevallen om de activiteit per direct te stoppen. Het in de toekomst kunnen aanbieden van digitale informatie en diensten blijft een belangrijke activiteit voor de ANWB.

Passende oplossing
Voor alle klanten die beschikken over Engin of Enginyoy zal een passende oplossing gevonden worden. Zij worden hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht.