Vereniging Nederlandse Gemeenten

WATERKETENTARIEF VOORLOPIG VAN DE BAAN

Het ministerie van VROM heeft de Tweede Kamer per brief laten weten niet langer te streven naar door het rijk op te leggen maatregelen als een verplicht waterketentarief. Daarmee is het waterketentarief voorlopig van de baan. In plaats daarvan kiest VROM voor het stimuleren van lokale initiatieven. De VNG is geen voorstander van een verplicht waterketentarief onder meer omdat hiermee een verplichte scheiding wordt doorgevoerd in de financiering van afvalwater en schoner regenwater.

Ontwikkelingen de afgelopen jaren

Met deze brief geeft VROM invulling aan een motie van de Tweede Kamer die een jaar geleden is aangenomen en waarin het kabinet opgeroepen wordt om naast het waterketentarief ook andere vormen van lokale samenwerking te onderzoeken. De Tweede Kamer toonde zich daarmee destijds zeer kritisch over het voornemen van het kabinet om te komen tot een verplichte waterketennota en waterketentarief en het vormen van waterketenbedrijven te stimuleren. Ook organisaties als de Unie van Waterschappen (UvW) en de VNG waren kritisch over deze plannen.

Huidige stand van zaken bij het kabinet

In de brief geeft VROM aan dat nu gekozen wordt voor een route die niet uitgaat van het door het rijk opleggen van maatregelen, zoals een landelijk verplicht waterketentarief. Er is gekozen voor een benadering waarbij zo veel mogelijk ruimte wordt geboden aan de partijen in het veld om op een zelf gekozen wijze doelmatigheid en transparantie te verbeteren. Met deze nieuwe lijn is gekozen voor een bottom up benadering waarbij er in de komende twee jaar op basis van een gezamenlijk programma (zie bijlage 2 van de VROM-brief) zal worden gewerkt. Na twee jaar zal er een ijkmoment zijn waarop wordt nagegaan of aanpassing van deze benadering noodzakelijk is. In de brief geeft VROM tevens aan wat de ervaringen zijn met het zogenaamde waterspoor waarbij de hoogte van het rioolrecht van het drinkwaterverbruik afhankelijk wordt gesteld.

Het Rijk en de koepels werken momenteel aan het faciliteren en stimuleren van lokale samenwerkingsprojecten. In dat kader zijn onlangs opgesteld de Rapportage evaluatie afvalwaterakkoorden van de VNG en UvW en de brochure Samenwerken aan water van VEWIN, VNG en UvW.

Wetsvoorstel gemeentelijke watertaken

Daarnaast werkt het kabinet aan een wetsvoorstel gemeentelijke watertaken waarin de wettelijke verbreding van het rioolrecht en het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) worden geregeld. Daarnaast introduceert het wetsvoorstel de gemeentelijke zorgplichten voor doelmatige inzameling van overtollig regen- en grondwater. Met de verbrede heffing kunnen gemeenten maatregelen bekostigen die in het kader van deze verbrede zorgplichten genomen kunnen worden.