Ingezonden persbericht


27 juni 2005
IJs en ijskoud...

'Ötzi, de gletsjermummie' in Drents Museum
19 juli t/m 30 oktober 2005

Deze zomer is het ijs en ijskoud in het Drents Museum! Van 19 juli tot en met 30 oktober 2005 presenteert het museum in Assen namelijk de grote familietentoonstelling over de 5000 jaar oude Ötzi, de gletsjermummie die bijna 14 jaar geleden gevonden is in de Italiaanse Alpen. Deze rondreizende tentoonstelling is exclusief voor Nederland overgenomen van het beroemde "Südtiroler Archäologiemuseum" in Bolsano, Italië. Het Drents Museum, bekend om haar collectie veenlijken, is hét museum in Nederland om een tentoonstelling over de bekende gletsjermummie te tonen. Mummies geven immers de mogelijkheid om een heel persoonlijk verhaal van het verleden te geven. Deze doden geven geheimen vrij die geen enkele andere archeologische vondst kan doen! 'Ötzi, de gletsjermummie' wordt in Assen aangevuld met Noord-Nederlandse voorwerpen uit dezelfde periode. Gedurende de tentoonstelling krijgen alle kinderen die Ötzi, de gletsjermummie bezoeken een gratis 'gletsjerijsje'.

Na de vondst van de gletsjermummie in september 1991 is er een ware hype ontstaan rondom deze archeologische vondst. De tentoonstelling toont, in een prachtig ijskoud decor, alle wetenswaardigheden over dé vondst van de vorige eeuw. De gletsjermummie zelf en de kwetsbare voorwerpen die bij hem zijn aangetroffen zullen nooit het Südtiroler Archäologiemuseum verlaten. Deze tentoonstelling laat echter aan de hand van fascinerende replica's, boeiende filmbeelden en bijzondere voorwerpen zien wie Ötzi is geweest. Hoe oud was hij toen hij stierf? Hoe is hij dood gegaan? Was hij ziek, uitgeput door een lange reis over de koude, besneeuwde bergtoppen? Of was hij vermoord? Was de koperen bijl die hij bij zich droeg een wapen? Waarom heet hij eigenlijk Ötzi? Hoeveel tatoeages had hij wel niet? Een keur aan archeologen en onderzoekers hebben deze vragen inmiddels grotendeels opgelost. De antwoorden worden nu in deze fascinerende tentoonstelling getoond in een presentatie die uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Aanvulling op bestaande tentoonstelling
De tentoonstelling is vanaf 2003 te zien geweest in Rome, Wenen, Hannover, Boedapest en de Japanse steden Nagoya en Toyohashi. Het Drents Museum in Assen is het enige museum die deze presentatie aan het Nederlandse publiek laat zien. Hier wordt de opstelling uitgebreid door de wereld van Ötzi te koppelen aan de toenmalige wereld in Noord-Nederland: Ötzi leefde namelijk in de tijd van de Trechterbekercultuur; de tijd van onze beroemde hunebedbouwers (circa 3300 jaar geleden). Hoewel Ötzi eenzaam en alleen is teruggevonden op de bergpas, hoorde hij natuurlijk ook bij een groep mensen. Waarin verschilde het leven van de mens in de bergen met de eeuwige sneeuw met het leven van de mens hier op de zandgronden tussen de mistige veengebieden? Het Drents Museum geeft hierop antwoord aan de hand van bijzondere archeologische voorwerpen uit de eigen collectie.

Activiteiten
Rondom de tentoonstelling worden veel extra activiteiten voor jong en oud georganiseerd. In de zomervakantie zijn er elke woensdag-, donderdag- en zondagmiddag speciale activiteiten voor kinderen. Er worden lezingen georganiseerd van bergbeklimmers als Reinhold Messner en Rozemarijn Janssen. De traditionele Archeologieweek in de herfstvakantie (noord) staat helemaal in het teken van Ötzi, met onder andere een klimwand en kinderen kunnen tatoeages ontwerpen.

Ellen ter Hofstede
Hoofd Communicatie Drents Museum
Postbus 134
NL-9400 AC Assen

T +31 (0)592 - 377 707 (direct)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51 58 32 65
e.hofstede@drenthe.nl
www.drentsmuseum.nl

---- --