Gemeente Den Haag

juli 2005
Gemeente en provincie teleurgesteld over uitspraak Raad van State: Beroep bestemmingsplan Wijnhavenkwartier gegrond (20 juli)

De gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State met betrekking tot het bestemmingsplan voor het Haagse Wijnhavenkwartier. De Raad van State heeft het beroep tegen het bestemmingsplan gegrond verklaard. Het ontbreken van een milieueffectrapportage (mer) lag daaraan ten grondslag.

Voor een beoordeling of een mer noodzakelijk is, geldt een drempelwaarde van 200.000 m2 bedrijfsvloeroppervlak. In de regelgeving staat echter niet vermeld dat parkeergarages meegenomen moeten worden in zo'n berekening. Zonder de parkeergarages blijft het bedrijfsvloeroppervlak onder de 200.000 m2. Ondermeer hierdoor waren gemeente en provincie van mening dat een mer niet nodig was. De Raad van State heeft hier nu anders over geoordeeld. Wat betreft de parkeergarages is dit nieuwe jurisprudentie. De gemeente zal nu alsnog een 'mer' gaan opstellen waarbij de interpretatie van de Raad van State wordt gevolgd.

De uitspraak leidt tot vertraging. De gemeente wil het Wijnhavenkwartier ontwikkelen tot een wandel-, winkel-, werk- en verblijfsgebied, met ruimte voor een woontoren en voor twee kantoortorens voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.