Gemeente Den Haag

juli 2005
Romeinse ladder gevonden bij Uithofslaan (20 juli)

Archeologen van de gemeente Den Haag vonden deze week een bijzondere houten ladder. De uit de Romeinse tijd afkomstige ladder is gevonden bij de Uithofslaan in een waterput uit dezelfde periode. Het is pas de tweede keer dat archeologen in Nederland een Romeinse ladder vinden, en met een hoogte van 1,15 meter, de grootste tot nu toe. Er zitten nog drie sporten op de ladder, die waarschijnlijk is gemaakt van eikenhout.

Uithofsboerderij
Het gebied rond de Uithofslaan is rijk aan bewoningssporen uit het verleden. Er zijn resten gevonden van een aantal boerderijen uit de Romeinse tijd. De put en de ladder die nu zijn gevonden hoorden bij één van deze boerderijen. Verder zijn er sporen gevonden uit de IJzertijd en de late Middeleeuwen vanaf de 13de eeuw. Eerder dit jaar zijn sporen van de 13de eeuwse 'Uithofsboerderij' onderzocht. Er zijn funderingen gevonden, bestaande uit grote bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen, en enkele waterputten. Eén waterput was gevuld met elf paardenschedels.

Archeologisch onderzoek
Het archeologisch onderzoek aan de Uithofslaan is al enkele maanden bezig en zal nog duren tot eind augustus. Na het onderzoek worden er wegen en watergangen aangelegd voor de nieuwbouwwijk die hier de komende jaren zal verrijzen.

Meer informatie over archeologisch onderzoek staat op www.denhaag.nl/archeologie.