Gemeente Beuningen


Zwemmen in de grote rivieren niet zonder gevaar

De vele mooie strandjes langs de grote rivieren zijn aantrekkelijk om te zonnen, picknicken en wandelen. Op mooie warme dagen is het dan heel verleidelijk om tijdens het verblijf langs de rivier verkoeling te zoeken in het rivierwater. Dat is echter niet zonder gevaar. Niet alleen vanwege de onbetrouwbaarheid van de waterkwaliteit, maar vooral vanwege het verdrinkingsgevaar dat zwemmen in de grote rivieren met zich meebrengt.

Veiligheid
Zwemmen in de grote rivieren en langs de oever tussen de kribben, kent een aantal niet te onderschatten risico's:

* Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegevoerd of in een draaikolk terechtkomen. De sterke stroming zit niet alleen in het stromende deel van de rivier (waar de scheepvaart plaatsvindt), maar is ook verraderlijk aanwezig tussen de kribben. Zwemmen tussen de kribben is, hoe ongevaarlijk het ook lijkt, af te raden. Op verschillende plaatsen zijn hierdoor in het verleden mensen verdronken.

* De scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers slecht te zien, schepen gaan vaak sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging kunnen mensen naar een schip worden toegetrokken.

* De waterbodem bij de oever is soms verraderlijk steil. Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen.

* Het water van de grote rivieren is vaak troebel. Hierdoor kunnen zwemmers slecht zien of er kuilen in de bodem aanwezig zijn of er onder water obstakels zitten waaraan ze zich kunnen bezeren.
* Ten slotte is het water in de rivieren vaak een stuk kouder dan op andere plaatsen, waardoor de kans op kramp groter is.

Waterkwaliteit
De zwemwaterkwaliteit van de Rijn, Maas, Waal, IJssel en ook van de Linge is onbetrouwbaar en sterk wisselend. De chemische samenstelling van het rivierwater is weliswaar de laatste tientallen jaren sterk verbeterd, maar door lozingen van bijvoorbeeld
rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn er te veel (ziekteverwekkende) bacteriën en virussen in het rivierwater aanwezig. De kans om ziek te worden van het rivierwater is dan ook aanzienlijk. Omdat het rivierwater niet wordt aangemerkt als zwemwater, mede vanwege de veiligheidsrisico's, vindt er ook geen onderzoek plaats naar de zwemwaterkwaliteit zoals dat wel het geval is bij de officieel aangewezen zwemplaatsen.

Waar wel
Het is wel mogelijk om veilig te zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen in dode rivierarmen of in de plassen in de uiterwaarden. Plaatsen waar mag worden gezwommen en waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd, zijn te herkennen aan een blauw bord met witte letters van de provincie Gelderland. Verder kan natuurlijk veilig gezwommen worden bij de officiële dagrecreatiegebieden en bij natuurzwembaden.

Informatie over zwemplaatsen
In het gemeentehuis ligt de zwemwaterfolder waarin de diverse zwemgebieden worden beschreven. U kunt deze informatie ook vinden op: www.gelderland.nl/zwemwater. Daarnaast wordt informatie verstrekt via NOS Teletekst (pag. 725) en Teletekst TV Gelderland (pag. 390 en verder).

Melden van klachten
Klachten over het zwemwater kunnen worden gemeld bij het provinciale Milieuklachten- en Informatiecentrum, tel. 026-3599999. Klachten worden door de provincie afgehandeld in overleg met GGD's, Waterschappen, Rijkswaterstaat en de recreatieschappen. Naast de waterkwaliteitsgegevens vormen klachten een belangrijke bron van informatie. Het is dan ook belangrijk dat wanneer zwemmers ziek zijn geworden door het zwemmen in een zwemwaterplas, zij dit doorgeven aan de GGD of het Milieuklachten- en Informatiecentrum van de provincie.