Productschap Margarine


20.07.2005

Europese Commissie stelt criteria voor Ecolabel smeermiddelen vast

De Europese Commissie heeft de milieucriteria vastgesteld op grond waarvan het communautaire milieukeur (het zgn. Ecolabel) aan smeermiddelen kan worden toegekend. Het gaat om biosmeermiddelen op basis van plantaardige oliën en/of dierlijke vetten die voldoen aan eisen van onder meer biologische afbreekbaarheid, non-accumulatie in het milieu en non-toxiciteit in water.

Het betreft de productgroep hydraulische oliën, (smeer)vetten, kettingzaagoliën, tweetaktoliën, betonlosmiddelen en andere verliessmeermiddelen. Een communautair milieukeur wordt uitsluitend toegekend aan een product waarvan de eigenschappen kunnen bijdragen tot verbeteringen van essentiële milieuaspecten. De nu vastgestelde milieucriteria - van toepassing op recent vervaardigde producten op het ogenblik van levering - en de daarmee verband houdende eisen inzake beoordeling en toezicht blijven geldig tot 31 mei 2009.

Het doel van de criteria is de bevordering van producten die bij gebruik weinig risico inhouden voor water en bodem en leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot. De criteria zijn te vinden in de bijlage van Beschikking 2005/360/EG en hebben betrekking op aquatische toxiciteit, biologische afbreekbaarheid en bioaccumulatievermogen, uitsluiting van bepaalde chemische stoffen, het koolstofgehalte uit hernieuwbare grondstoffen (plantaardige oliën en/of dierlijke vetten) en de technische prestaties.

Nederland
Producenten kunnen hun producten voor het keurmerk Europees Ecolabel in Nederland laten certificeren bij de Stichting Milieukeur (SMK). De branchevereniging Vereniging Smeerolieondernemingen Nederland (VSN) heeft namelijk een samenwerkingsovereenkomst met SMK getekend, waardoor VSN-leden geen aanmeldkosten voor het Europees Ecolabel hoeven te betalen omdat de VSN dit centraal heeft 'afgekocht'.

De Europese smeermiddelensector had geruime tijd geleden aangegeven dat er behoefte was aan een Europees Ecolabel voor smeermiddelen. Met name bij mobiele systemen waar de smeermiddelen in contact kunnen komen met grond of water is het van belang dat de smeermiddelen voldoen aan milieusparende criteria. De sector had tot nu toe te maken met verschillende nationale systemen in de EU-lidstaten, waarvan de Blaue Engel (Duitsland) en de Nordic Swan (Scandinavië) de bekendste zijn. De technische commissie van de VSN heeft over het ontwikkelen van de nu in EU-verband geaccordeerde criteria meegedacht.

Waarschijnlijk zal de overheid het gebruik van smeermiddelen met het Europees Ecolabel stimuleren door het belastingtechnisch aantrekkelijk te maken.

Op www.europeesecolabel.nl kan het Europees Ecolabel worden aangevraagd.

Nadere inlichtingen zijn te vinden op de website van Stichting Milieukeur, www.milieukeur.nl.