Gemeente Nijmegen

Kansen voor Nijmeegse detailhandel

De Nijmeegse winkelstructuur krijgt de komende jaren een forse impuls. De aantrekkelijkheid van het stadscentrum wordt vergroot door de ontwikkeling van Plein 1944 en de Hessenberg en verbetering van de straten in de ring rond de kern. Twee nieuwe parkeergarages en méér mogelijkheden voor ultrakortparkeren in de ringstraten moeten het centrum beter bereikbaar maken voor klanten die met de auto komen. Buiten het centrum zijn er plannen voor de Waalsprong, Dukenburg, Neerbosch, de omgeving van de oude Mensa en de Marialaan-Koekoekstraat.

In 26 actiepunten vat het college van B&W de maatregelen samen die de komende vijf tot tien jaar de Nijmeegse detailhandel een zo goed mogelijk perspectief moeten geven. De actiepunten omvatten fysieke maatregelen als nieuwbouw, uitbreiding, renovatie, parkeren en inrichting van de winkelomgeving. Daarnaast gaat het om ruimte voor experimenten, de relatie tussen detailhandel en horeca, veiligheid, promotie en monitoren van de winkelcentra op buurt- en wijkniveau. Het college is zich er van bewust niet alle touwtjes in handen te hebben. Een gemeentelijke regiegroep gaat daarom exact in beeld brengen welke instrumenten de gemeente kan gebruiken om ontwikkelingen in de gewenste richting te sturen. De voorstellen worden de komende maanden besproken met verschillende ondernemersorganisaties.

Plannen in relatie tot ontwikkelingen

De notitie bevat een overzicht van alle Nijmeegse plannen en initia­ tieven die in directe relatie staan tot de detailhandel. De plannen zijn niet allemaal nieuw. De nota beziet wel al die plannen in het licht van de mogelijkheden voor de Nijmeegse detailhandel. Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie is in 2004 een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de detailhandel in Nijmegen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat de leegstand in het stadscentrum vrij beperkt is in verhouding tot andere steden. Tegelijk wordt er een groeiende vraag verwacht door toename van het aantal inwoners in de Waalsprong en de bestaande stad. Uitbreiding van het aantal meters verkoopopppervlak rond Plein 1944 en de Hessenberg lijkt dan duidelijk verantwoord.

Kwaliteitsverbetering

Om meer klanten uit de regio te trekken wordt in het stadscentrum de komende jaren ook de kwaliteit van het winkelaanbod verder versterkt. Bedrijven met een eigen Nijmeegs karakter zitten met name in de ringstraten rond het vernieuwde kernwinkelgebied. Projecten die het vestigingsklimaat hier verbeteren worden ondersteund. Na de zomer wordt een straatmanager aangesteld om deze ontwikkeling te ondersteunen.

Ook projecten buiten het centrum

De strategische notitie bevat ook een scala aan projecten buiten het stadscentrum. Naast de uitbreiding van winkelcentrum Dukenburg en de nieuwe winkelstructuur voor de Waalsprong gaat de aandacht vooral uit naar levensvatbare buurtwinkelcentra. De woningbouw in Koers West maakt ruimte voor een nieuw buurtwinkelcentrum in de Marialaan-Koekoekstraat. Ook bij het Philips Business en Innovation Center is ruimte voor nieuwe winkelvoorzieningen. De herontwikkeling van de oude Mensa kan het buurtwinkelcentrum Galgenveld een nieuwe impuls geven. Voor het winkelcentrum Notenhout in Neerbosch-Oost staat een renovatie op het programma. Al deze projecten moeten er toe bijdragen dat het fijnmazige net aan winkelcentra in Nijmegen verder versterkt wordt.

Schaalvergroting als kans en bedreiging

Wat grootschalige en perifere detailhandel betreft wordt de ingezette lijn voortgezet. Branchevoorwaarden die nu al gelden voor vestiging op perifere locaties (dus: autos, boten, caravans, wonen en tuincentra) blijven gehandhaafd. Afstemming daarover vindt in KAN-verband plaats. De inzet van de gemeente Nijmegen bij dit overleg is om grootschalige, perifere detailhandel binnen de eigen gemeentegrenzen te ontwikkelen en daarmee de eigen werkgelegenheid te stimuleren.

Door algemene ontwikkelingen als schaalvergroting en veranderend consu-mentengedrag zullen een aantal buurtcentra onder druk komen te staan. Het college wil de ontwikkeling van de centra aan de hand van een monitor nauwlettend volgen zodat ze kunnen ingrijpen als dat nodig is.