Gemeente Heerhugowaard


Zwemmersjeuk in recreatieplas

De gemeente raadt af in de recreatieplas van Stad van de Zon te zwemmen.


Na het zwemmen in de recreatieplas in Stad van de Zon zijn deze maand enkele gevallen van Zwemmersjeuk geconstateerd. De gemeente raadt af in het water te zwemmen.

Wat is Zwemmersjeuk?
Zwemmersjeuk is een infectieziekte die zich kan ontwikkelen door het warme weer en doordat er nog geen natuurlijk evenwicht is in de waterpartij die momenteel wordt aangelegd.

Waardoor wordt Zwemmersjeuk veroorzaakt?
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet die meestal voorkomt in Poelslakken. Onder bepaalde omstandigheden, zoals bij nieuw gegraven plassen kunnen veel van die slakken voorkomen. Door in aanraking te komen met deze parasiet loopt een zwemmer grote kans op Zwemmersjeuk. De parasiet probeert namelijk door de huid van de zwemmer te dringen, hetgeen niet lukt. Wel komt er een afweerreactie op gang bij de zwemmer.

Gevolgen Zwemmersjeuk
Binnen een paar minuten ontstaat een stekende jeuk die binnen het uur leidt tot rode vlekken op de huid. Na een dag kunnen die vlekken een doorsnede hebben van een centimeter. Daarna ontstaan er jeukbulten. Na tien tot achttien dagen zijn deze bulten verdwenen. Kinderen zijn eerder vatbaar voor deze infectie, doordat ze een dunnere huid hebben.

Geen gezondheidsrisicos!
Behalve jeuk zijn er verder geen gezondheidsrisicos.

20-7-2005