Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


20 juli 2005


De politie heeft de afgelopen periode een uitgebreid onderzoek ingesteld naar het dealen èn het gebruik van harddrugs onder jongeren in Ruurlo. Er zijn 5 personen uit die plaats (18,18, 18, 24 en 39 jaar) aangehouden. Vier van hen zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen en zijn in bewaring gesteld.


Signalen van verontruste ouders over het druggebruik van hun soms minderjarige kind, onhandelbaar gedrag van pubers en politieonderzoek over het dealgedrag en hard-druggebruik in Ruurlo heeft tot een uitgebreid politieonderzoek geleid. Begin juli konden de eerste aanhoudingen worden verricht en op dit moment is men bezig met de afwerking van het proces-verbaal.


De politie heeft de afgelopen periode een twintigtal jongeren uit Ruurlo (de jongste 12) verhoord over hun druggebruik en eventueel dealgedrag. De jongeren bleken vooral speed en xtc te gebruiken en de uitwerkingen thuis bleken niet erg positief te zijn. Gedrag en schoolprestaties leden onder de afglijdende gedragingen van de jongeren.


Begin juli konden de eerste 2 verdachten van het dealen worden aangehouden en in de dagen erna werden nog 3 personen (allen jongens/mannen) aangehouden. Zij worden ervan verdacht de Ruurlose jongeren van harddrugs te hebben voorzien. Verder bleken nog enkele jongelui de door hen gekochte drugs te hebben doorverkocht aan vrienden.


Vier van de vijf aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen en in bewaring gesteld, terwijl de vijfde verdachte na verhoor in vrijheid is gesteld.


Er is naast het contact met de ouders ook contact gelegd met de jeugdhulpverlening. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de nazorg van de minderjarige afnemers. De wijkagenten, het Jekk (Stichting Jeugd en Kleine Criminaliteit) en de Grift gaan dit proces begeleiden.


Het proces-verbaal tegen de vijf verdachten worden binnenkort ter afhandeling naar het Openbaar ministerie in Zutphen gestuurd.


Einde bericht.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --