Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 248
Datum: 20 juli 2005

Gemeente Dongeradeel en provincie Fryslân
aan de slag met gebiedsontwikkeling

De gemeente Dongeradeel gaat in samenwerking met de provincie Fryslân aan de slag met 'integrale gebiedsontwikkeling'. Er zal worden bekeken hoe voor de landbouw de structuur van het gebied kan worden verbeterd. Dit moet nieuwe kansen voor de landbouw in Dongeradeel opleveren. Voor andere functies zoals recreatie, natuur en cultuurhistorie zullen verbeteringen tot stand worden gebracht. Ook worden de mogelijkheden van extra waterberging van boezem of polder onderzocht.

De gemeente Dongeradeel is landbouwgebied bij uitstek, maar er ligt veel land verspreid dat beter verkaveld kan worden. De schaalvergroting in de landbouw zet door en gemeente en provincie willen graag bevorderen dat deze gemeente een geschikte plek voor grootschalige landbouw is.

Dongeradeel zou voor Fryslân - en Nederland - een proefproject kunnen worden voor een nieuwe aanpak van landinrichting waarbij in een kortlopend project in één keer een aantal wensen en mogelijkheden voor het gebied bij elkaar wordt gebracht. De integrale gebiedsontwikkeling in Dongeradeel zal samen met de streek worden opgepakt. Een nieuw te vormen gebiedscommissie zal de plannen moeten uitwerken en partijen uit de omgeving hierbij betrekken. Wethouder Boorsma en gedeputeerde Andriesen zijn het eens over deze aanpak. Na de zomer zullen de voorbereidingen starten.

Het is de bedoeling op deze manier ook de leefbaarheid van het landelijk gebied een impuls te geven. Bij deze pilot voor Dongeradeel kunnen de mogelijkheden worden verkend van nieuwe elementen uit het provinciale voorontwerp streekplan, zoals de ruimte-voor-ruimte-regeling en kwaliteitsarrangementen. Eind 2005 moet er een concreet plan liggen, waarin de wensen en doelen voor het gebied staan.


---- --