Gemeente Ambt Montfort


Leerlingen adviseren de gemeente over leefomgeving

De gemeente Ambt Montfort heeft het afgelopen jaar een zogenaamd voorlopig Milieuplan voor de gemeente opgesteld. In dit plan wordt beschreven hoe omgegaan moet worden met natuur en milieu voor een periode van 4 jaar. Hierin komen diverse onderwerpen aan de orde zoals het ontwikkelen van natuurgebieden, recreatie, afval, geluid, milieucontroles bij bedrijven, waterbeheer en nog veel meer. In de 2^e helft van 2005 zal de gemeenteraad het milieuplan definitief vaststellen. Burgers en bedrijven worden waar mogelijk betrokken bij het opstellen van het Milieuplan.

KINDEREN BASISSCHOOL DE DRAAIENDE WIEKEN IN EEN KINDERRAADSVERGADERING

Leerlingen van basisschool De Draaiende Wieken maken ideeën en wensen over
hun leefomgeving kenbaar op een kinderraadsvergadering onder leiding van burgemeester Evers

Aangezien de jeugd de toekomst heeft, mochten leerlingen van basisschool De Draaiende Wieken uit Posterholt, in het kader van het MilieuOntmoetingsProgramma (MOP), plaatsnemen in de raadszaal van het gemeentehuis. Tijdens twee speciale raadsvergaderingen maakten zij hun wensen en ideeën over het milieu en hun leefomgeving kenbaar aan burgemeester Evers.
De leerlingen van groep 8a hadden drie voorstellen op hun vergaderagenda staan, namelijk het inrichten van een park waar activiteiten worden georganiseerd voor zowel jong en oud, een voorstel om af te rekenen met hondenpoep in de gemeente en het realiseren van een zwembad in Posterholt zodat kinderen niet over een drukke weg naar Vlodrop hoeven.
De politieke partijen van groep 8b pleitten er voor dat er meer activiteiten in het dorp moeten komen voor kinderen onder de 16 jaar, dat de milieubakken voor plastik en blik worden teruggeplaatst en dat er iets moet gebeuren aan de verkeerssituatie op de Zwarte Molenweg tijdens aanvang en sluiting van de basisschool.

KINDEREN BS. DE DRAAIENDE WIEKEN TIJDENS KINDERRAADSVERGADERING

In twee termijnen werd er druk over de voorstellen gedebatteerd en werden de voor- en nadelen van de voorstellen tegen elkaar afgewogen. Onder voorzitterschap van burgemeester Evers kozen de leerlingen uiteindelijk om de volgende voorstellen uit te werken en aan de echte gemeenteraad voor te leggen:


* een actie om het hondenpoepprobleem onder de aandacht te brengen
* mogelijke activiteiten voor kinderen onder de 16 jaar bekijken
* bekijken of de milieubakken teruggeplaatst kunnen worden
* en indien mogelijk een oplossing bedenken voor de verkeerssituatie rondom de school.

Naast vragen en opmerkingen met betrekking tot natuur en milieu kregen de leerlingen ook de ruimte om aandacht te vragen voor andere in hun ogen belangrijke themas en onderwerpen. Zes leerlingen maakte van deze gelegenheid gebruik en wezen de burgemeester op de onveilige verkeerssituaties in het dorp door mensen die te hard rijden, met name op de Roermondseweg.